S’obriran 10 instituts nous i en 4 més crearà una segona seu perquè s’hi cursi la primera etapa de l’ESO

ACN La consellera Irene Rigau i la directora d'atenció a la comunitat educativa i família, Meritxell Ruiz, han explicat les dades de preinscripció aquest dilluns.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Ensenyament calcula que el curs vinent Catalunya tindrà 1.077.548 alumnes. D’aquests, 242.573 seran d’Educació Infantil, 3.700 alumnes menys que aquest any, i ja són quatre, els cursos consecutius en què hi ha menys matriculacions a P3. A Primària, es calcula que hi haurà 510.675 estudiants més, un lleuger increment, de prop de 2.000 alumnes, que es dóna sobretot a partir de 2n curs. A l’ESO, en canvi, l’augment de població escolar és més significatiu i si aquest curs hi havia 319.210 alumnes, pel proper se’n preveuen 324.300.

ACN La consellera Irene Rigau i la directora d'atenció a la comunitat educativa i família, Meritxell Ruiz, han explicat les dades de preinscripció aquest dilluns.
ACN La consellera Irene Rigau i la directora d’atenció a la comunitat educativa i família, Meritxell Ruiz, han explicat les dades de preinscripció aquest dilluns.

Amb aquestes xifres provisionals, el Departament d’Ensenyament ha tancat 142 grups d’infantil però en canvi n’ha obert 90 a Primària i 158 a Secundària, cosa que suposa que el sistema guanya 110 grups. Els canvis demogràfics han obligat i modifica el ”mapa escolar”, de manera que es tanquen dues escoles, la Tresfonts a Barcelona i la Pasifae a Vilanova i la Geltrú, se’n fusionen 3, és a dir, sis centres de Granollers, Lliçà d’Amunt i Sant Andreu de Llavaneres, fusionen el projecte educatiu perquè no hi ha prou demanda per les dues, i es reobre l’escola de Salàs de Pallàs.

El canvi més important però, es dóna a Secundària, on Ensenyament obrirà 10 instituts nous. Seran a Sant Quintí de Mediona, Sant Pol de mar, Cornellà, Igualada, Barcelona, La Seu d’Urgell, Caldes de Montbui, Granollers, Tordera i Sant Quirze del Vallès. D’aquests però, només tres estaran en edificis nous, perquè en la majoria de casos, l’adminsitració ja tenia instal·lacions.

A més, i seguint una línia que ja es va iniciar l’any passat, Ensenyament obre una ”segona seu” de quatre instituts, de manera que alguns alumnes podran quedar-se al barri o al municipi els dos primers cursos d’ESO. Així, els alumnes de Breda, per exemple, no s’hauran de desplaçar fins a Hostalric per anar a l’institut als 12 anys, sinó que ho faran als 14, i en canvi, seran els professors qui aniran fins al municipi. Segons ha explicat en roda de premsa la consellera Irene Rigau, administrativament l’alumne dependrà de l’institut però seran els professors qui es traslladaran per fer classe. Segons la consellera és una ”aspiració” de molts municipis i comporta molts avantatges. A banda de Breda, també es farà aEl Catllar, Castellar del Vallès i Viladecans. Aquests darrers, la segona seu serà en el mateix municipi.

Aquesta mesura podria ampliar-se el curs vinent 206-2017 en poblacions com Gualba o Aitona i s’implantarà entre altres raons, per ”optimitzar” a màxim els equipaments escolars i socials de les poblacions, evitar els desplaçaments i fugir dels mòduls que requeriria un augment de l’alumnat d’ESO, previst per demografia, que d’aquí uns anys tornarà a disminuir.

Informe mèdic per lluitar contra la desigualtat

La consellera Irene Rigau ha explicat que per aquest curs vinent, els centres d’alta complexitat tindran al seu abast un nou instrument per conèixer els alumnes i detectar possibles necessitats educatives. Es tracta d’un informe mèdic que es demanarà a les famílies dels 7.000 nens i nenes que començaran P3 en aquests centres el proper curs i que servirà per recollir dades com els factors biològics de risc, el desenvolupament psicomotor, els dèficits visuals i auditius. A més, Rigau ha explicat que es formarà els docents perquè puguin utilitzar idòniament aquestes dades, però ha recalcat que l’objectiu és la ”prevenció” de les necessitats especials per evitar el possible fracàs escolar.

La formació d’adults, una prioritat

En el marc del procés de preinscripció, que comença aquest dimarts, Rigau ha explicat que es vol donar un nou impuls a la lluita contra l’analfabetisme, i per aquest motiu, es promocionarà la formació d’adults als centres d’alta complexitat, per convèncier els pares i mares que estan en aquesta situació que es formin en la mateixa etapa educativa que ho estan fent els fills. Rigau ha destacat que hi ha un impacte important del nivell d’instrucció de les famílies per a les expectatives i el rendiment dels estudiants. Per aquest motiu, s’oferirà ”fer camí” amb els fills a l’hora de fer la matrícula per tal que puguin treure’s el graduat escolar o superar l’analfabetisme. Rigau ha xifrat en un 6’2% de la població d’entre 25 i 34 anys, potencials progenitors, els que només tenen el primer grau de primària. L’objectiu és fer desaparèixer aquesta franja, inclosa la minoritària que no sap llegir ni escriure.

El procés de preinscripció comença aquest dimarts i fins el proper 17 de març en el segon cicle d’educació infantil, educació primària i ESO. La matriculació definitiva serà entre el 8 i el 12 de juny, amb l’excepció de 2n, 3r i 4t d’ESO que serà entre el 25 i el 30 de juny.

Barcelona (ACN)