Sortida del PEHOC a l’antic poble de Segueró, actualment integrat a Beuda

Comparteix-ho amb els teus amics:

Diumenge passat va tenir lloc la sortida del PEHOC a l’antic poble de Segueró, actualment integrat a Beuda.

L’activitat va comprendre la visita a la casa pairal del Noguer de Segueró, l’església de Santa Maria i la casa forta (anomenada castell) de Segueró.

La propietària del Noguer, Anna Vayreda, va rebre els membres del per començar la visita al Noguer pels afores de la pairalia, concretament per un lloc ombrejat per grans llorers conegut com a la font de Mossèn Cinto, en record a les estades que Verdaguer va fer a la casa. Després d’aquesta introducció i de visitar el jardí, el grup va pasar a visitar la casa en un viatge en el temps i en la història de la nissaga dels Noguer-Vayreda. L’interior de la casa és espectacular i va impressionar els visitants.

Després del Noguer es va fer una visita al castell de Segueró de la mà dels seus actuals habitants, l’Anna i en Bernat. Aquesta casa forta, d’origen altmedieval, encara conserva la cambra primigènia, dels segles XI-XII i els diversos cossos afegits als s. XIII-XV. La fortalesa pertanyia a la família de cavallers Segueró i després va estar sota els dominis de la nissaga dels Rocabertí, vescomtes de Peralada.

El castell serva al seu interior un trull d’oli monumental, datat del segle XVI. Després vam visitar el cementiri vell de Segueró, un racó fotografiat per V. Grivé a finals del segle XIX i protagonista contextual del cèlebre oli de Marià Vayreda, Darrer adéu al cementiri de Lledó.

Finalment, acompanyats d’en Jordi, la visita va concloure a la parròquia de Santa Maria, un edifici del segle XII-XIII ple de patrimoni: imatge d’alabastre de la Mare de Déu i el Nen, col·lecció d’armes del segle XIX, reproducció del retaule major (original al Md’A) i dues escenografies cultuals: una recreació del Santíssim i les restes d’un conjunt pintat de les ànimes del purgatori.

Comparteix-ho amb els teus amics: