Torna a Olot el Robolot ple de novetats

Comparteix-ho amb els teus amics:

El certamen, que arriba a la XV edició, incorpora com a novetat un concurs de primària basat en reptes i una competició per als professors. L’edició d’enguany comptarà amb la presència d’Unai, un nen gallec que porta una pròtesis al braç feta amb una impressora 3D

El Robolot 2016 arriba enguany a la 15ena edició creixent en nombre de participants i en novetats. La tecnologia i l’educació avancen i el Robolot és un aparador de tots aquests canvis. Està previst que més de 700 persones participin en el certamen d’aquest any que convertiran, el 9 i 10 d’abril, Olot en la capital de la Robòtica didàctica.

El Robolot 2016 es dividirà en dues parts: una primera destinada a la formació, amb les jornades d’intercanvi d’experiències sobre robots didàctics per a professors i persones interessades en la matèria així com tallers per a nens i joves. En aquesta edició s’han ampliat el nombre de places dels tallers per poder fer front a la demanda existent o, de moment, ja s’ha doblat el nombre d’inscrits de l’any passat (més de 200 participants). La segona part del Robolot serà més lúdica i englobarà el concurs de robots construïts i dirigits per estudiants i un concurs especial i nou per a professors.

S’incorpora l’aprenentatge per reptes en els participants de primària

L’any passat el Robolot va incorporar els alumnes de primària en les seves activitats, i enguany es fa un pas més en aquest sentit. L’educació està canviant i actualment s’està introduint l’aprenentatge per reptes o projectes en molts centres educatius. El Robolot doncs ha creat per primera vegada un concurs per alumnes de primària basat en reptes. En aquest cas no es tracta de fer un robot molt ràpid o que compleixi un sol requisit sinó que sigui capaç de donar resposta a diversos reptes plantejats per l’organització. D’aquesta forma s’estimula als participants a fer servir el seu enginy i a equipar i programar el robot de forma adequada.

Als mestres cal motivar-los

La Robòtica didàctica està entrant amb força a les aules ja des de Primària però per poder motivar els alumnes cal que els professors també ho estiguin. En aquest sentit el Robolot 2016 incorpora, per primera vegada, un concurs dedicat als professors. Consistirà en disputar un partit de futbol amb robots controlats a través de telèfon mòbil. El camp en el que es disputarà el partit, un cop acabat el certamen, anirà al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.

Ponències internacionals per a mestres i empresaris: el cas d’Unai 

Les Jornades d’intercanvi d’experiències sobre robots didàctics es duran a terme el dissabte 9 a la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i aplegaran professors de centres d’arreu de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol. Per primera vegada les xerrades estaran obertes també al públic en general interessat en el camp de la robòtica didàctica.

La xerrada inaugural anirà a càrrec de Carlos Lizarbe, professor del Centre de Formació Professional Don Bosco, de Rentería (Gipuzkoa), explicant el cas d’Unai Blanco. Aquest nen gallec de 9 anys va néixer sense mà i ara porta una pròtesis feta a la seva mida i gust amb una impressora 3D. Unai serà present al Robolot 2016 per explicar la seva experiència.

Entre les diferents ponències programades destaca la intervenció de Clive Seager (Bristol) creador d’un sistema didàctic per programar amb Scratch, David Cuartielles creador del sistema Arduino y el doctor i pedagog suec Magnus Oskarsson. Ell contestarà el perquè els últims estudis diuen que els alumnes de països tecnològicament avançats no es volen dedicar a la ciència i en canvi, els de països menys tecnificats sí.

Una arpa amb làsers en comptes de cordes

Les Jornades de didàctica de la robòtica també serviran per posar sobre la taula les últimes novetats en tecnologia aplicada a l’educació. Els diferents centres i alumnes participants als tallers mostraran les seves creacions entre les quals destaca una arpa que en comptes de cordes té làsers. O un camp de futbol per a robots controlats remotament a través del mòbil.

La impressió 3D o els drons també seran presents als Robolot 2016. Es podran veure coses com l’escanneig i posterior impressió de coses i persones.

Participants d’arreu de Catalunya i l’Estat Espanyol

El concurs es dividirà en 6 categories (rastrejadors, mini sumo, lego, mini sumo lego, categoria lliure i robot fora de categoria) en les quals es faran subgrups en funció de l’edat dels participants. En aquesta ocasió competiran més de 150 equips formats per joves vinguts d’arreu de Catalunya, així com de Euskadi, Andalusia o Eivissa entre d’altres.

Per als més petits també hi haurà una categoria de robots de primària programats amb Scratch i una de reptes de programació proposats per l’entitat CodeClub.

Premis educatius

El Robolot vol oferir als estudiants la possibilitat de viure experiències que complementin la seva formació. En aquest sentit els guanyadors de la prova lliure i del treball tecnològic tindran la oportunitat d’assistir al Fòrum que organitza la Fundació Princesa de Girona.

Un dels premis consisteix en una estada a l’empresa Garrotxina TAVIL INDEBE , pionera en disseny de màquines que utilitzen robots de diversa tipologia, i que col·labora activament amb l’esdeveniment des de els seus inicis , a l’any 2002.

D’altra banda els dos centres que més premis hagin recollit en el conjunt del concurs, tindran, respectivament, una estada de 5 dies al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i una estada de 5 dies al laboratori de robòtica submarina de la Universitat de Girona (premi Empar Garrido).

Una edició com la d’aquest 2016 no podria ser possible sense el suport de l’Ajuntament d’Olot, la Fundació Princesa de Girona, Espai Zero, Tavil, 3D Tècnics, la UdG , la UPC, el Col·legi d’ Enginyers de Girona , la “Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología”(FECYT) , la Societat Catalana de Tecnologia (SCT) i el Departament d’Ensenyament.

PROGRAMA: