Torna l’horari d’estiu: a les dues de la matinada seran les tres

El rellotge s'haurà d'avançar una hora: a les dues de la matinada seran les tres
Comparteix-ho amb els teus amics:

El rellotge s’haurà d’avançar una hora aquest diumenge a les dues de la matinada, que passaran a ser les tres. Aquest canvi, que es fa per adaptar l’horari a la llum del dia, suposarà un estalvi de 30 milions d’euros en despesa energètica a Catalunya. Segons dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), durant els set mesos l’horari d’estiu permetrà una reducció d’entre 10 i 11 euros per llar, impostos inclosos. El canvi horari permet reduir el consum d’energia al reduir la necessitat d’il·luminació artificial. Per això, un 90% de l’estalvi es produeix en el sector domèstic. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

El rellotge s'haurà d'avançar una hora: a les dues de la matinada seran les tres
El rellotge s’haurà d’avançar una hora: a les dues de la matinada seran les tres

Segons el Departament d’Empresa i Ocupació, la il·luminació suposa un 7% del conjunt del consum energètic de les llars, i l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric.

L’estalvi relacionat amb el canvi horari es genera durant l’horari d’estiu, ja que és quan hi ha més llum diürna natural. Per no desaprofitar les hores de sol del matí, s’avança el rellotge de manera harmonitzada a tots els països de la UE una hora i així es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial.

A l’hivern, s’endarrereix l’hora perquè mantenir l’horari d’estiu no comporta cap estalvi -les hores de llum natural a les tardes no compensarien el consum addicional d’energia necessari per il·luminar una hora més de foscor als matins- i perquè la major part dels ciutadans prefereix que al matí hi hagi llum natural, ja que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments als llocs de treball o d’activitat diària.

Barcelona (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: