Tornen a activar l’alerta de fortes ventades a la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

Protecció Civil ha tornat a activar l’alerta del pla Procicat per les previsions de fortes ventades de component nord a alta muntanya aquesta nit i demà al migdia. La predicció afecta la franja pirinenca, especialment en cotes altes, i s’alerta que es poden superar llindars com els 90 quilòmetres per hora o els 125 en alguns punts. Degut a la neu acumulada, es podrà produir el fenomen del torb, que pot dificultar la visibilitat a les carreteres. En especial es demana precaució a l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i l’Alt Empordà. També bufarà a l’Aran, la Noguera, el Solsonès, la Garrotxa, Osona, la Selva i el Vallès Oriental.

Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin l’ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l’exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se. També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Però la indicació principal, segons ha explicat el subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, a l’ACN, és que s’evitin les activitats a l’aire lliure a zones d’alta muntanya, que és on es preveu que el vent sigui més intens. Delgado les ha qualificat com a activitats “de risc”.

La resta d’activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un seguiment especial en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d’impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d’elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

Aquesta matinada es poden produir glaçades a moltes parts del territori, incloses la franja prelitoral i litoral.