VÍDEO: Tot el que has de saber sobre el coronavirus, transmissió, símptomes, tractament, prevenció

Comparteix-ho amb els teus amics:

Tot el que has de saber sobre el coronavirus (COVID-19)

El 31 de desembre de 2019, les autoritats sanitàries xineses van informar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre un grup de 27 casos de pneumònia d’etiologia desconeguda, que incloïa set casos greus, relacionats en l’exposició comuna a un mercat majorista de peix a la ciutat de Wuhan, província de Hubei a la Xina.

El 7 de gener de 2020 es va identificar com a agent causant del brot un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, denominat com a COVID-19.

Transmissió

La forma d’adquirir la infecció no es coneix de manera precisa. Per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió es produiria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca.

Símptomes

Els símptomes més comuns inclouen febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, insuficiència renal i altres complicacions. Els casos més greus, generalment succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

Tractament

Actualment no hi ha cap tractament específic per al nou coronavirus, encara que hi ha molts tractaments per controlar els seus símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Prevenció

De moment, no hi ha hagut cap cas de la COVID-19 a Catalunya, però hi ha la probabilitat d’importació de casos a partir de viatgers procedents de la província de Hubei, a la Xina.

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen dur a terme:

  • una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts
  • mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda
  • tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • evitar compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors,..) i altres objectes sense netejar-los degudament.

No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Comparteix-ho amb els teus amics: