Tractorada dels ramaders de Ripoll contra Agricultura per les retallades en les ajudes a la producció ecològica

Comparteix-ho amb els teus amics:

Unió de Pagesos assegura que es posa en risc el futur de moltes explotacions de muntanya

La mobilització dels pagesos ha començat a les dotze del migdia i ha acabat, poc després de la una de la tarda, davant l’oficina del Departament d’Agricultura a Ripoll. Els ramaders han fet una marxa lenta amb els seus tractors per demanar al Govern que “rectifiqui” i no apliqui retallades en les ajudes per a la ramaderia. Segons UP, són d’un 50% de mitjana.

López M. La tractorada ha acabat davant l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura a Ripoll

Acusen el Govern de prendre una decisió “injustificada i arbitrària”. Ell sindicat agrari assegura que les retallades en els ajuts afecta vuitanta ramaders ecològics del Ripollès, una de les principals comarques afectades, i que perden un total de 112.207,29 euros. A tota Catalunya, xifren la pèrdua global en quasi 600.000 euros per a la ramaderia ecològica.

El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha explicat que aquestes retallades són “un contrasentit i un despropòsit”. “Ens demanen que cada vegada siguem més sostenibles i respectuosos amb el Medi Ambient mentre, per l’altra banda, ens retallen les ajudes, no té cap sentit”, ha afirmat.

Caball diu que “la gent està indignada” perquè aplicar aquesta retallada sense avisar provoca que alguns pagesos que rebien ajudes hagin vist rebaixada la quantitat sense motiu tot i continuar “fent les coses bé”. El coordinador nacional del sindicat ha assegurat que posa explotacions en risc perquè si els números no surten hauran de deixar l’activitat.

També ha explicat que des del sector no demanen més diners, sinó que es redistribueixin millor els fons del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), que inclou tres àrees bàsiques a potenciar: la inclusió de joves, la modernització de les explotacions i l’aposta per a la sostenibilitat mediambiental.

Caball ha explicat que les possibilitats de redistribució són importants i ha posat en valor el fet que Ripoll “sigui la punta de llança” en aquestes reclamacions. En aquest sentit, ha deixat clar que la d’aquest divendres és la primera de les diferents mobilitzacions que faran arreu de Catalunya per evitar aquestes retallades, que arriben un any després d’haver-se aprovat.

Pressupost a tres bandes

El pressupost del PDR 2014-2020 és de 810,5 milions d’euros (MEUR) dels quals 404,9 els aporta la Generalitat, 348,6 provenen de fons europeus i 57,3 milions que vénen de de l’Estat. Segons denuncia UP, el pagament que han fet aquest mes a la ramaderia ecològica ha estat de només 2,97 MEUR, quan el pressupost dels ajuts del programa és de 20 milions per 6 anys (3,33 milions/any). Per això, per al sindicat és incomprensible que Agricultura argumenti no disposar de pressupost aquest primer any per pagar la totalitat dels ajuts.

Agricultura justifica les retallades

En un comunicat, el Govern ha volgut justificar les retallades que hi ha hagut en les ajudes a la producció ecològica. El Departament d’Agricultura reconeix que no s’ha pagat tot el que és habitual als pagesos, però ho vincula a que l’import de totes les sol·licituds superava el pressupost que hi ha establert. Un pressupost que s’ha vist reduït especialment perquè l’Estat ha rebaixat un 75% el que s’havia compromès.

En aquest sentit, el departament diu que ha atès a tots els que han sol·licitat l’ajuda i que compleixen amb els requisits necessaris però, això sí, rebaixant l’ajuda que perceben, tal i com regula la normativa europea per casos on es supera el pressupost.

Agricultura també ha detallat que hi ha hagut un canvi en les directrius per poder accedir a l’ajuda. En ramaderia ecològica, els sol·licitants han de disposar d’un mínim de superfície per cada cap de bestiar quan el 2015 només es pagava en funció de la superfície. Aquest canvi ha minvat els ajuts ja que la superfície amb dret a cobrar es redueix, segons exposa el departament.

Foto: López M.
La tractorada ha acabat davant l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura a Ripoll.