Tres artesans garrotxins guardonats amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari

Un total de 53 persones han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari

En el marc del lliurament dels premis, Teresa Jordà ha celebrat la vitalitat de l’artesania alimentària catalana, “un àmbit en què no s’esgoten les oportunitats de créixer i innovar”

Tres dels guardonats són de la Garrotxa

Tres professionals de la Garrotxa han rebut el diploma de Mestre Artesà Alimentari. Magdalena Tubert i Flores, Fornera d’Olot, Mireia Fàbrega Teixidor, Carnisser, cansaladera i xarcutera de Santa Pau i Albert Ferres Busquets, Forner d’Olot

Els pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, han estat guardonats amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, que atorga el Departament d’Agricultura. Viñallonga veu en l’artesania alimentària “una oportunitat per diferenciar-se de tots aquells que fan manipulats industrials”. Per la seva banda, Cot ha adaptat la pastisseria al consum de les persones afectades de celiaquia i amb intolerància a la lactosa.

Els premiats al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador han recollit aquest dimecres el seu guardó en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a l’Auditori de l’ONCE, de Barcelona. Durant l’acte, també han estat guardonades 53 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota un trajectòria professional.

La consellera, acompanyada pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. “La cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan lligats a la creativitat, la imaginació i la capacitat de treballar bé, i d’adaptar-se a les noves demandes i necessitats. A Catalunya, això es manifesta en molts sectors, i l’artesania alimentària n’és un exemple. I demostra que és un àmbit en què no s’esgoten les oportunitats de créixer i innovar”.

Per això, “la meva felicitació per als mestres artesans i als dos joves artesans innovadors de les edicions d’enguany. Una felicitació que faig extensiva, d’una manera especial, a les federacions i els gremis d’artesans alimentaris que amb la seva activitat permanent i les seves escoles fan una tasca imprescindible per millorar i prestigiar el seu sector”, ha dit Jordà.

En l’acte d’enguany es reconeixen els guanyadors de dues edicions, 2017 i 2018, ja que l’acte de l’any passat es va haver de suspendre per la situació política de Catalunya. Per aquest motiu, s’ha projectat un vídeo amb la intervenció de l’actual delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea i ex-consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, en el qual ha felicitat els artesans guardonats.

Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 aquest premi, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

En l’edició d’enguany, s’ha premiat Jaume Viñallonga, guanyador de premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent al 2017. Aquest pastisser de Montormès del Vallès entén l’artesania com una oportunitat per diferenciar-se de tots aquells que fan manipulats industrials, que “difícilment podran transmetre tant com ho fan els artesans”. Viñallonga assegura que cadascuna de les seves elaboracions “no és un producte, és una obra que porta el meu ADN, un ADN que transmet la sensibilitat en totes les meves obres”.

Provinent de família de tradició pastissera, de ben petit el seu pare ja el portava a l’obrador i el va ensenyar a fer croissants. Format en pastisseries de renom de Suïssa i París i a l’Escola d’Hostaleria Hofmann de Barcelona, Viñallonga va marxar al Brasil per posar en pràctica tot els coneixements que havia après i viure l’experiència de treballar a l’exterior.

Avui també s’ha lliurat el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2018 a Maurici Cot. Aquest pastisser de Llinars del Vallès va ser diagnosticat als 23 anys d’intoleràncies severes al gluten i la lactosa. Durant els anys de recuperació, va investigar i desenvolupar noves fórmules per donar un tomb a la pastisseria i adaptar-la al consum de les persones afectades de celiaquia i amb intolerància a la lactosa, cada cop més comunes en la nostra societat. Aquestes innovacions en la creació de pastisseria i postres lliures de gluten i lactosa han tingut una gran acceptació tant per part del client restaurador professional, com per part del client final. Aquest concepte de pastisseria inclusiva, ja va portar Cot a guanyar l’any 2016 el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària i enguany li ha valgut el premi de Jove Artesà Alimentari Innovador 2018.

Diplomes de Mestre Artesà Alimentari

En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 53 diplomes de Mestre Artesà Alimentari (27 diplomats de l’edició del 2017 i 26 de l’edició d’enguany). En concret, es tracta de 12 carnissers, cansaladers i xarcuters; 19 forners; 17 pastissers, 4 xurrers i 1 formatger.

NOM
COGNOMS
OFICI
POBLACIO
COMARCA
Any
1
Jordi
Abella Bel
Forner
La Sénia
Montsià
2017
2
Ricardo
Álvarez Besada
Forner
Rosselló
Segrià
2017
3
Josep
Boneu Farré
Forner
La Fuliola
Urgell
2017
4
Miquel
Casas Fontcuberta
Forner
Torrelles de Llobregat
Baix Llobregat
2017
5
Jaume
Cortada i Faig
Forner
Agullana
Alt Empordà
2017
6
Carlos
Martínez Mestre
Forner
Tarragona
Tarragona
2017
7
Esteve
Miralles Traveset
Forner
Barcelona
Barcelonès
2017
8
Albert
Ribera Herrero
Forner
Barcelona
Barcelonès
2017
9
Magdalena
Tubert i Flores
Forner
Olot
Garrotxa
2017
10
Miquel
Bargalló Tena
Forner
Sant Sadurní d’Anoia
Alt Penedès
2017
11
Francesc
Corbalán Ruiz
Forner
Sant Fost de Campsentelles
Vallès Oriental
2017
12
Oriol
Balaguer Mestre
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
2017
13
Susana
Bareche Urbán
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
2017
14
Manel
Fresquet Esteban
Pastisser
Deltebre
Baix Ebre
2017
15
Eloy
Jané Juanós
Pastisser
Olesa de Montserrat
Baix Llobregat
2017
16
Pere
Masramon Homs
Pastisser
Vic
Osona
2017
17
Ivan
Pascual Bossa
Pastisser
Almenar
Segrià
2017
18
Carlos Alberto
Rojo Piqué
Pastisser
Lleida
Lleida
2017
19
Pere
Sanroma Sabaté
Pastisser
Tarragona
Tarragonès
2017
20
Xavier
Català Peiró
Xurrer
Barcelona
Barcelona
2017
21
Núria
Molina Alarcón
Formatger
Sabadell
Vallès Occidental
2017
22
Oriol
Antúnez Llonch
Carnisser, cansalader i xarcuter
Moià
Moianès
2017
23
Mireia
Fàbrega Teixidor
Carnisser, cansalader i xarcuter
Santa Pau
Garrotxa
2017
24
Natividad Ester
Fayos Peruchet
Carnisser, cansalader i xarcuter
La Torre de Cabdella
Pallars Jussà
2017
25
Mario
García Asensio
Carnisser, cansalader i xarcuter
Gavà
Baix Llobregat
2017
26
Marcel
Puigmal Cardoner
Carnisser, cansalader i xarcuter
Vilafant
Alt Empordà
2017
27
Miguel Ángel
Vara Fernández
Carnisser, cansalader i xarcuter
Llívia
Cerdanya
2017
28
Marc
Clusells Baltrons
Carnisser, cansalader i xarcuter
Blanes
Selva
2018
29
Jaume
Escala Arnau
Carnisser, cansalader i xarcuter
Gavà
Baix Llobregat
2018
30
Eduard
Gaviña Bartrina
Carnisser, cansalader i xarcuter
Palafrugell
Baix Empordà
2018
31
Francesc
Maynau Cabezas
Carnisser, cansalader i xarcuter
L’Estartit
Baix Empordà
2018
32
Josep Lluís
Porté Estop
Carnisser, cansalader i xarcuter
Vilaller
Alta Ribagorça
2018
33
Enric
Rosell Gili
Carnisser, cansalader i xarcuter
Ordal
Alt Penedès
2018
34
Jaume
Cebrià Sañas
Forner
Roda de Ter
Osona
2018
35
Ramon
de la Fuente Sans
Forner
Reus
Baix Camp
2018
36
Albert
Ferres Busquets
Forner
Olot
Garrotxa
2018
37
Josep Maria
Huguet Siuró
Forner
Reus
Baix Camp
2018
38
Jaume
Ordeig Gras
Forner
Ripollet
Vallès Occidental
2018
39
Xavier
Puiggròs Vall
Forner
Barcelona
Barcelonès
2018
40
Albert
Sangrà Benet
Forner
Ponts
Noguera
2018
41
Marta
Segura Montagut
Forner
Lleida
Segrià
2018
42
Jordi
Tur Padró
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
2018
43
Josep  Maria
Corominas Coll
Pastisser
Cornellà del Terri
Pla de l’Estany
2018
44
David
Ferrer Ferré
Pastisser
L’Espluga de Francolí
Conca de Barberà
2018
45
Joaquim
Junyent Colomer
Pastisser
Ripoll
Ripollès
2018
46
Adam
Llurba Carré
Pastisser
La Fuliola
Urgell
2018
47
Ramon
Pérez Puigdollers
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
2018
48
Lluc
Raga Alifonso
Pastisser
Ulldecona
Montsià
2018
49
Antoni
Roig Nieto
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
2018
50
Juli
Salvadó Isern
Pastisser
Sant Joan de les Abadesses
Ripollès
2018
51
Juli
Valldeoriola Vila
Xurrer
Sallent
Bages
2018
52
Francisco
Martínez Expósito
Xurrer
Barcelona
Barcelonès
2018
53
Montserrat
Molina Bach
Xurrer
Sabadell
Vallès Occidental
2018

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.000 diplomes.

Info: govern.cat