Tres detinguts a una empresa de Vilamalla integrant d’una xarxa que exportava fruita i verdura contaminada a Rússia

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Guàrdia Civil ha detingut tres persones a una empresa de Vilamalla (Alt Empordà) que formava part d’una xarxa que es dedicava a exportar fruita i verdura contaminada a Rússia. La funció d’aquesta empresa era la de falsificar els certificats fitosanitaris per introduir els productes al país, molts dels quals contenien un tipus d’insecte prohibit a Rússia. Les altres potes de la xarxa eren una empresa d’Almeria que buscava “empreses pantalla” per exportar els productes fins a Estònia. Allà, una tercera empresa es feia càrrec de la introducció de la fruita i la verdura a Rússia. La investigació va començar a principis del 2013 i en total hi ha 20 detinguts, tres a Vilamalla i disset a Almeria.

L’operació, batejada amb el nom de ‘Karpos’, va arrencar a principis del 2013 a instàncies dels Serveis d’Inspecció en Frontera del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). Aquest servei fronterer havia rebut diverses queixes de les autoritats russes que denunciaven que havien interceptat partides de fruita i verdura contaminades -moltes per la presència d’un insecte prohibit al país- procedents d’empreses espanyoles.

Després de les primeres investigacions, el SEPRONA va comprovar que cap de les empreses que constaven com a exportadores havia fet aquestes operacions. En canvi, van adonar-se que l’empresa que hi havia al darrera de totes i cadascuna de les operacions era la mateixa i que estava domiciliada a Estònia.

Els agents van comprovar que aquesta empresa d’Estònia usava “empreses pantalla” espanyoles per introduir el producte a Rússia . És a dir, feia servir la identitat d’empreses del sector d’Almeria, Múrcia i València sense el seu consentiment i falsificava els documents de transport nacional i internacional.

En total, la Guàrdia Civil ha detingut 20 persones en aquesta operació. Tres dels arrestats són de l’empresa de Vilamalla que, segons la policia, s’encarregava de falsificar els certificats fitosanitaris per tal que la fruita i la verdura pogués entrar sense problemes a Rússia. Aquesta empresa es dedica a l’assessorament i la gestió d’exportacions. Els altres disset són d’una empresa d’Almeria que s’encarregava de buscar aquestes “empreses pantalla” i falsificava documentació. Totes les detencions es van fer entre el 2 i el 4 de desembre del 2014.

Tot i que l’any passat Rússia va vetar l’entrada de productes de la Unió Europea, la xarxa va seguir operant. Segons la Guàrdia Civil, prenien mesures per amagar la procedència dels productes per poder seguir entrant fruita i verdura a Rússia.