Tret de sortida de la campanya per aconseguir el ‘sí’ a la comarca del Moianès

ACN Diputats de CiU, ERC, ICV i PSC donant suport a la creació de la comarca del Moianès durant l'acte d'inici de campanya celebrat aquest divendres al vespre a Castellterçol
Comparteix-ho amb els teus amics:

La campanya pel ‘sí’ a la nova comarca del Moianès, ‘DeSídim Moianès’, ha començat aquest divendres al vespre. Un centenar llarg de persones ha assistit a l’acte que han organitzat els partidaris del ‘sí’ a Castellterçol, un dels deu municipis que formaria part de la futura comarca. L’alcaldessa, Carme Tantina, ha assenyalat que amb la campanya el què es pretén és convèncer els indecisos a través de la informació. Els arguments a favor se centren principalment en salvar el Consorci del Moianès i en una millor redistribució dels recursos. Diputats i dirigents de CiU, ERC, PSC i ICV han participat a l’acte com a mostra del suport polític explícit que es dóna des del Parlament a la creació de la comarca.

ACN Diputats de CiU, ERC, ICV i PSC donant suport a la creació de la comarca del Moianès durant l'acte d'inici de campanya celebrat aquest divendres al vespre a Castellterçol
ACN Diputats de CiU, ERC, ICV i PSC donant suport a la creació de la comarca del Moianès durant l’acte d’inici de campanya celebrat aquest divendres al vespre a Castellterçol

Un centenar llarg de persones s’ha donat cita aquest divendres al Centre Espai Escènic de Castellterçol. El motiu era donar suport a l’arrencada de la campanya per aconseguir suports pel ‘sí’ de cara al procés participatiu que s’ha de celebrar el proper 22 de març sobre si és necessària o no la creació de la nova comarca del Moianès.

L’acte s’ha iniciat amb la intervenció de la vicepresidenta del Consorci, Anna Guixà, qui ha explicat detalladament els beneficis que suposaria formar part del Moianès. En termes generals i aglutinant els serveis socials, les subvencions que rep el Consorci del Moianès i l’estalvi que generaria cada ajuntament amb la creació d’un consell comarcal, Guixà ha assenyalat que el Moianès podria arribar a gestionar 3’3 MEUR. A tall de comparació, el Consorci l’any passat en va gestionar 800.000.

El futur del Consorci del Moianès, una mancomunitat que aglutina els 10 municipis i que fa més de 20 anys que funciona, depèn de la creació de la comarca. Des del gener, l’entitat funciona sota mínims com a conseqüència de l’entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP. Defensar el futur del Consorci és un dels principals motius del ‘sí’.

Després de la projecció d’uns vídeos amb veïns que s’han prestat per donar suport a la creació de la comarca, ha estat l’hora dels alcaldes. Entre els arguments a favor del Moianès, els batlles han destacat la proximitat que dóna al ciutadà el fet que hi hagi l’administració tan a prop. Per altra banda, alguns dels alcaldes també han assenyalat la bona feina del servei d’ocupació del Consorci del Moianès que ha sabut situar l’atur al territori en un 11%, molt per sota la mitjana catalana. L’alcalde de Moià i president del Consorci, Dionís Guiteras, ha dit que ara cal treballar plegats, perquè “sols no podem fer tot el que podem fer junts”. El president ha acabat la seva intervenció dirigint-se a l’auditori per demanar el vot favorable de cara al proper 22 de març.

Amb l’inici conjunt de la campanya pel ‘sí’ a Castellterçol s’ha inaugurat oficialment la cursa pels vots. L’alcaldessa de Castellterçol, Carme Tantiñà, ha explicat que a partir d’ara cada municipi organitzarà els seus actes per convèncer els indecisos. La batlle creu que la informació que s’aportarà serà clau per decidir-se pel ‘sí’, “perquè no és que els ciutadans no estiguin convençuts, sinó que potser no estan ben informats”.

El compromís dels diputats

Diputats i dirigents de CiU, ERC, PSC i ICV han participat a l’acte com a mostra del suport polític explícit que es dóna des del Parlament a la creació de la nova comarca. Els parlamentaris han deixat clar el compromís que prenen els seus partits amb el Moianès i tots han coincidit a assenyalar que quan els arribi la proposta al Parlament no dubtaran en accelerar els tràmits.

El diputat Lluís Salvador d’ERC ha destacat que “quan un territori vol ser, ho aconsegueix tot” i no ha dubtat que el ‘sí’ guanyarà en el procés participatiu. Salvadó ha preguntat a l’auditori si els veïns del Moianès saben que neden “contra corrent” en un moment de contenció i retallades, “però quan veus el territori i escoltes les seves demandes en el cas del Moianès ho veus clar””. Per la seva banda, Lluís Corominas, diputat de CiU, ha arengat l’auditori a ser conscients de la transcendència del moment històric que s’està vivint al territori i ha instat els veïns presents a “viure-ho intensament” i a “encomanar-se” mútuament pel ‘sí’ . Tot i que la consulta no era obligatòria, Corominas ha dit que “legitima” la nova comarca.

El futur dels deu municipis es decidirà el proper 22 de març

El procés participatiu que ha de decidir el futur dels pobles del Moianès tindrà lloc el proper 22 de març amb la pregunta: ‘Vols que els municipis de: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d’Oló i Sant Quirze Safaja formin part de la nova comarca del Moianès?’. En el procés hi podran votar els empadronats majors de 16 anys de les deu localitats i s’instal·laran meses a tots els municipis – una per cada mil vots-. A més, es crearà un organisme de control amb un representant de cada població.

Pel que fa a la lectura dels resultats, cada municipi ho llegirà de manera independent, però s’espera que, en cas de donar-se un resultat negatiu en una de les poblacions, això no suposi la paralització de tot el procés.

Castellterçol (ACN)