Troben tres tombes al monestir benedictí de Sant Joan les Fonts

Comparteix-ho amb els teus amics:

El proppassat mes de desembre l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts feia públic els resultats de l’estudi fet, a partir de les prospeccions realitzades amb la tècnica del georadar (Georadar Penetring System), a l’interior i l’exterior de l’església del monestir benedictí de Sant Joan les Fonts. Aquesta tècnica, que consisteix en radiografiar el subsòl fins a una profunditat determinada per obtenir uns mapes detallats de diferents capes de terra, ha permès recollir una valuosa informació que, després d’un primer anàlisi arqueològic superficial, ha servit per confirmar el que feia molt temps pensava l’equip de govern municipal i, també, altres persones vinculades a l’ajuntament. L’informe presenta l’existència d’unes restes de construccions anteriors a la mateixa església medieval.

Monestir-Sant_Joan_les_Fonts(Catalunya)

A l’exterior de l’església s’ha localitzat dos murs que els experts atribueixen al perímetre de l’antic monestir benedictí, és a dir el Priorat de Sant Esteve. Aquesta informació es correspondria amb la documentació que actualment es coneix del temple.

A l’interior s’ha pogut observar la presència de tres tombes unides a dues cavitats més grans, d’uns 4,5 metres i 2,5 metres cadascuna. Els arqueòlegs creuen que podrien ser osseres, indrets on es guardaven els ossos de les persones que vivien al priorat i que després de ser enterrats amb el temps eren dipositades en aquestes cavitats.

Segons va comentar Roger Sala, de l’empresa Prospecció Arqueològica i autor de l’estudi, les cavitats, de les que s’ha parlat anteriorment, són molt més grans que no pertocaria en una església d’època romànica, això fa pensar que allà hi hauria hagut un priorat, amb tradició d’enterrar sota la basílica, confirmant així la tipologia de construcció anterior a l’actual temple.

A l’interior també s’ha pogut obtenir dades d’uns murs molt grans que, segons els arqueòlegs, esdevindria el perímetre de tancament de l’antic monestir.

L’Ajuntament i la població santjoanenca estan molt satisfets amb els resultats obtinguts, no obstant queda molta feina per fer. L’alcalde de Sant Joan, el senyor Joan Espona, comenta que serà un llarg procés el que ara comença al monestir benedictí. La potencia del jaciment és molt gran i possiblement encara ho sigui més del que s’ha trobat al fer la prospecció. De forma més immediata es preveu la instal•lació d’uns panells informatius sobre les restes trobades i de cara al futur, quan hi hagi recursos econòmics, s’iniciaran els projectes d’excavació corresponents.
Per altra part l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts segueix treballant per la recuperació del patrimoni arquitectònic del municipi. Paral•lelament als treballs d’excavació que aviat començaran al poblat ibèric del Boscarró i l’estudi de georadar realitzat al monestir, l’ajuntament està duent a terme un procés de converses amb els propietaris de la Torre de Canadell, una antiga torre de comunicació aerea datada del segle XIX, per poder adquirir-la i així poder formar part del patrimoni santjoanenc.

Comparteix-ho amb els teus amics: