Un brot de botulisme mata una cinquantena d’aus als Aiguamolls de l’Empordà

ACN Imatge d'arxiu del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.
Comparteix-ho amb els teus amics:

El director del parc, Sergi Romero, assegura que ja s’ha assecat la zona infectada i que a finals de setmana es podria donar per finalitzat

Un petit brot de botulisme, una malaltia provocada per un bacteri que contamina l’aigua, s’ha cobrat la vida de prop d’una cinquantena d’aus, majoritàriament collverds, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Tècnics del parc van detectar les primeres aus mortes dijous passat a la zona de l’Almatà en una àrea inundada artificialment per rebre la migració d’aus provinents del nord d’Europa. El director del parc, Sergi Romero, ha assegurat que no és estrany que es detectin petits brots de botulisme en zones inundables i més després d’un estiu tant calorós com l’actual. De moment, ja s’ha començat a assecar la zona afectada i es preveu que a finals de setmana el brot estigui eradicat.

ACN Imatge d'arxiu del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.
ACN Imatge d’arxiu del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Junt amb la dessecació de la zona afectada, els tècnics del parc també han instal·lat senyals acústics per espantar les aus i impedir que s’hi acostin. Tot i la cinquantena d’aus mortes, collverds i xarxets, bàsicament, el director del parc, Sergi Romero, destaca que es tracta d’un petit brot de la malaltia que, a diferència del què va passar l’any 1999 -quan van morir més de 400 aus-, només afecta una petita zona del parc natural. “Si la climatologia ens acompanya, el brot l’eradicarem a finals de setmana perquè sense aigua els bacteris que provoquen la malaltia no generen toxines”, ha afegit.

El botulisme és una malaltia provocada per un bacteri que contamina l’aigua i mata les aus que en beuen. És típica de les zones humides de la mediterrània i habitual després d’estius tant calorosos com el que ha viscut Catalunya aquest any. “La bactèria del botulisme genera una toxina que és de les més mortíferes que hi ha però que només afecta a les aus”, aclareix Romero.