Un brot de galteres afecta 18 persones a les comarques gironines

Comparteix-ho amb els teus amics:

Confinen els contagiats i vacunen el seu entorn per frenar la propagació del virus

Un brot de galteres afecta 18 persones de les comarques gironines. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha obert una investigació per identificar la font del contagi. Els primers a emmalaltir van ser una colla d’amics d’entre 25 i 35 anys i la mare d’un dels joves. El CAP de Santa Coloma de Farners va notificar la infecció fa deu dies. Per frenar la propagació del virus, confinen els contagiats i actualitzen la vacunació del seu entorn. La parotiditis, més coneguda com a galteres, provoca una inflamació molt característica de glàndules situades a cada galta. La malaltia sol ser benigna i no acostuma a causar problemes greus. Fonts de Salut han detallat que les 18 persones que han emmalaltit no han tingut complicacions.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha obert una investigació per identificar l’origen d’un brot de galteres que ja ha afectat 18 persones. El focus es va detectar el dia 19 de gener a la Selva interior. En concret, al CAP de Santa Coloma de Farners. Una colla d’onze amics i la mare d’un d’aquests joves d’entre 25 i 35 anys van emmalaltir de parotiditis. Des d’aleshores, també han detectat sis casos més del seu entorn.

No hi ha tractament específic per a les galteres i l’únic que poden fer els malalts és prendre medicació per alleujar les molèsties que provoca. La malaltia té uns primers dies asimptomàtics, és a dir, que el malalt no se n’adona que està contagiat perquè es troba perfectament però sí que pot estendre el virus. Per això, els experts recomanen als sospitosos de patir parotiditis que s’estiguin tancats a casa des del primer dia, per evitar que puguin contagiar més persones. El període d’incubació del virus és d’entre 12 i 24 dies.

La parotiditis és una malaltia aguda i contagiosa però és benigna i autolimitada. Això vol dir que després de passar el procés infecciós, el malalt es cura. Encara que generalment la malaltia no és greu, sí que a vegades poden aparèixer algunes complicacions com inflamació del testicle (orquitis) o de l’ovari (ooforitis) o també inflamació del pàncrees o encefalitis. Els 18 casos que han detectat són lleus i no han patit complicacions de salut.

Comparteix-ho amb els teus amics: