Un detingut pel crim de Cabanes va planejar el cop un mes després de sortir en llibertat per la supressió de la doctrina Parot

ACN Imatge del patí on van trobar la dona malferida.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Un dels detinguts pel crim de Cabanes (Alt Empordà) va començar a planejar el robatori a la víctima un mes després de sortir de la presó arran de la supressió de la doctrina Parot, segons un testimoni. El fiscal acusa Antonio Garcia Carbonell i l’altre suposat autor, Oriol Boyer, d’un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament amb un agreujant d’aprofitament de lloc i hora, perquè van assaltar la víctima el 27 de febrer quan ja era fosc i en una zona aïllada. Això vol dir que es podrien enfrontar a una pena de fins a 25 anys de presó. Durant l’audiència d’imputació, que s’ha fet aquest divendres als Jutjats de Figueres, els dos homes han negat els fets i diuen que no van ser al lloc del crim.

ACN Imatge del patí on van trobar la dona malferida.
ACN Imatge del patí on van trobar la dona malferida.

Antonio García Carbonell és un violador reincident de 78 anys condemnat a 270 anys de presó. Va sortir en llibertat l’octubre del 2013 i es va convertir en el primer pres alliberat a Catalunya en aplicació de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg que suprimia la doctrina Parot. El van tornar a detenir fa un mes com a sospitós de l’assassinat d’una veïna de Cabanes el 27 de febrer del 2014.

Segons un dels testimonis del cas, un mes després de sortir de la presó, García Carbonell ja va començar a planejar el robatori. El testimoni assegura que li va proposar atracar els amos d’una empresa de pinsos de Cabanes. La investigació apunta que els dos assaltants es van confondre i que, en realitat, a qui volien atracar era a la cunyada de la víctima, que podia portar la recaptació del dia a sobre. El fiscal ha explicat que el testimoni també diu que el delinqüent li va admetre temps després que havien estat ells dos els que havien comès el crim.

Aquest divendres, han fet l’audiència de imputació al Jutjat d’instrucció número 2 de Figueres. Es tracta del tràmit en el qual les parts fan un relat dels fets i especifiquen quins delictes imputen als detinguts. El fiscal, Enrique Barata, imputa a García Carbonell i a l’altre detingut, Oriol Boyer, un delicte d’assassinat i considera que hi ha diverses circumstàncies agreujants com que els agressors van agredir una víctima indefensa, la van “torturar” i van aprofitar que estaven en un lloc aïllat i era de nit per actuar amb impunitat.

Abandonada a la intempèrie

El fiscal creu que entre dos quarts de vuit i quarts d’onze de la nit, els dos homes van abordar la víctima prop de casa seva, al polígon industrial de l’Aigüeta de Cabanes. La van lligar de mans i peus amb brides i li van posar un mitjó a la boca. Així la van immobilitzar i van impedir que pogués defensar-se o demanar ajuda.

Després, la van arrossegar fins a un camp proper on la van “colpejar brutalment” a la zona del tòrax, del cap i li van trepitjar el coll fins que la víctima va quedar inconscient. Els agressors la van abandonar allà, moribunda, i van fugir cap a Barcelona.

Segons el fiscal, la dona, de 76 anys, va “patir molt” perquè li van propinar molts cops i la van deixar sem inconscient i agonitzant. Va passar la nit a la intempèrie fins que un dels treballadors de l’empresa la va trobar passades les deu del matí. La van traslladar a l’hospital Josep Trueta de Girona, on va estar en com fins que el dia 4 de març va morir com a conseqüència de la pallissa.

L’altre detingut que està en presó provisional, Oriol Boyer, també té un llarg historial delictiu. De fet, quan el van detenir el buscaven perquè tenia alguna ordre de crida i cerca pendents per violència domèstica o robatoris. El fiscal apunta que, segons han sentit en converses telefòniques intervingudes, García Carbonell se servia de nois més joves per cometre delictes.

Problemes de mobilitat

A la vista d’aquest divendres, els dos detinguts han negat ser els autors de l’assassinat. Els dos han assegurat que no eren al lloc dels fets i tampoc es reconeixen en les imatges del vehicle de García Carbonell captades poc abans de l’assalt.

L’advocat de García Carbonell, Joaquim Bech de Careda, ha afirmat que, a banda d’això, el multireincident té seriosos problemes de mobilitat i, per tant, no té capacitat per perpetrar una pallissa d’aquestes característiques. L’altre acusat, en canvi, és de complexió forta i té coneixements de kick-boxing. Bech de Careda ha avançat que demanarà com a prova que uns doctors avaluïn la capacitat de moviment de García Carbonell, amb l’objectiu de demostrar que és físicament impossible que cometés el crim.