Un escenari d’inflació negativa propícia una caiguda de preus en alguns serveis basics de cara al 2015

Comparteix-ho amb els teus amics:

La factura de l’aigua que rebran a partir del 2015 la major part dels catalans, els que viuen en algun dels 23 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, serà un 2,47% més cara que el 2014, mentre que el preu del gas caurà el 3,3% i la targeta de 10 viatges de bus i metro de Barcelona reduirà el preu un 4,4%. En relació a la llum, tot i que el govern espanyol ha decidit congelar la part regulada de la tarifa que utilitzen uns 14 milions d’usuaris (el preu voluntari del petit consumidor), la previsió que es coneixerà el pròxims dies indica un augment de la factura. En general, un comportament asimètric tot i l’escenari d’inflació negativa que s’ha acumulat en el segon semestre del 2014.

Els preus dels serveis bàsics (aigua, llum, gas i transport) que paguen els consumidors registraran aquest any un comportament asimètric en el moment de començar el nou any.

Mentre que anys enrere aquests preus han tingut un comportament a l’alça, com a mínim similar a l’indicador de la inflació, aquest any, amb un escenari de inflació negativa que s’ha acumulat en el segon semestre del 2014, s’ha propiciat que alguns d’aquests preus s’hagin congelat o fins i tot hagin baixat, mentre que d’altres han aparcat aquesta realitat de preus a la baixa i han decidit augmentar-los.

Entre els preus que de ben segur se saben que baixaran hi ha la factura del gas, que en la part regulada de la seva factura, la tarifa d’últim recurs, reduirà el seu preu a partir del 2015 en un 3,3%. El govern espanyol ha reconegut que aquest any 2014, la factura del gas que se subministra a les llars ha registrat un lleuger increment del 0,5%.

Una altra de les tarifes que se sap que baixarà és el preu de la targeta d’abonament de 10 viatges de bus i metro de l’àrea metropolitana de Barcelona que reduirà el seu cost en un 4,4% i situarà el seu preu en 9,95 euros, per sota dels 10,30 euros que ha costat durant tot el 2014. Mentre que l’autoritat metropolitana de Barcelona ha decidit baixar el preu d’aquest abonament, en el cas de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de Girona la decisió va ser de congelar els títols del transport públic, així com també han quedat congelades les tarifes del transport regular per carretera depenents de la Generalitat.

Una excepció d’aquest comportament a la baixa ha estat el preu de l’aigua on abans de Nadal es va aprovar per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona un increment de la factura del 2,47% cosa que afectarà a uns 4 milions de persones que són els que aproximadament viuen en alguns dels 23 municipis d’aquesta regió i que reben el subministrament de l’empresa participada per la mateixa Àrea Metropolitana de Barcelona i la companyia Agbar.

En relació al preu de la llum, aquest any, després d’haver-se eliminat la subhasta del sector abans de l’estiu, en aquests moments no es coneix quin comportament tindrà aquesta factura, tot i que el govern espanyol va decidir la setmana passada congelar la part de la tarifa regulada pel govern. Tot i aquesta congelació de la part controlada pel govern, fonts dels sector asseguren que a primers d’any es registrarà un increment de la factura de la llum, tot i que ningú sap calcular quant ho farà. El mercat de futurs elèctric preveu que un cop finalitzi el 2015 el preu per MWh se situiï en 46,25 euros cosa que suposaria un increment de l’entorn del 10% si finalment aquest any el preu del MWh tanca el 2014 amb 42 euros.

El govern espanyol assegura que el preu de la llum acumula dos anys seguits de descensos que el 2014 ha estat del 4,9% i el 2013 va ser del 3,7%.