Un jutjat de Barcelona ordena a TV3 censurà cinc minuts de metratge de “Ciutat Morta”

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ciutat Morta finalment s’emes per la televisió pública de Catalunya malgrat un últim intent per a impedir-ho. Es va poder veure ahir dissabte 17 de gener a les 22:25 h, en el marc del programa Sala 33 que dirigeix i presenta Àlex Gorina. L’emissió, però, duraba cinc minuts menys del temps habitual. Així ho ha ordenat com a mesura cautelar el jutjat de primera instància 25 de Barcelona en considerar que algunes de les imatges i les opinions incorporades al documental i que fan referència a l’ex-cap d’informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona Víctor Gibanel podrien suposar una violació del seu dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. Per aquest motiu, la jutgessa ha tramès a TV3 una resolució en què exigeix la retirada d’aquest fragment en la difusió. La cadena de televisió catalana es va comprometre dijous passat en un escrit dirigit al jutjat a acatar la resolució judicial.

Trailer de Ciutat morta
[youtube]http://youtu.be/c1n-8Z-myBU[/youtube]

Cal destacar que, tot i que Ciutat Morta s’ha projectat a una vintena de festivals i que se n’han fet més de 150 passis a casals, ateneus, biblioteques, places i centres cívics, no ha estat fins a l’anunci de l’emissió a TV3 que Gibanel ha optat per presentar al jutjat la petició de censura. A l’escrit redactat per l’advocat de l’exguàrdia urbà es justifica la petició al·legant que les imatges en litigi formaven part d’un sumari judicial i que van transcendir mitjançant “una filtració”. La jutgessa del cas ha acceptat parcialment els raonaments de l’advocat que per aconseguir que es dictés aquesta resolució judicial cautelar, dictada sense sentir els arguments dels creatius, ha hagut de pagar una fiança de 1.000 euros al jutjat.

L’emissió d’aquest dissabte ha aixecat gran expectativa i a moltes entitats socials de Catalunya Ciutat Morta es va retransmetrà mitjançant projector. Un document a la xarxa ha recollit el llistat de locals. A Twitter la cita s’ha fet córrer mitjançant les etiquetes #BaixaalBar i #BaixaalCasal. L’esdeveniment de Facebook a sumat més de 4.500 persones i la revista Cafè amb Llet va elaborar un vídeo on s’anunciava l’emissió a TV3 –amb més de 300.000 visualitzacions– on demanaven a tothom que ho fecin saber a familiars i amistats.

[youtube]http://youtu.be/AorbP4BDTus[/youtube]

El cas:La matinada del 4 de febrer de 2006 Patricia Heras va caure de la seva bicicleta i va anar al servei d’urgències de l’Hospital del Mar. Allà, mentre esperava a ser atesa va començar un malson de tortures, presó i suïcidi.

La història va passar a Barcelona una nit de febrer de l’any 2006 però jo no la vaig conèixer fins que fa unes nits me la van explicar a casa meva. Al llarg de dues hores i vuit minuts vaig escoltar en silenci, gairebé sense respirar, la història de Patricia Heras, una noia de 32 anys que va sortir a fer una volta en bicicleta per Barcelona i que va acabar a la presó i, més tard, saltant per una finestra d’un setè pis.