Un llibre recupera a un poeta, dramaturg i pintor de l’Escola d’Olot oblidat per la història

Comparteix-ho amb els teus amics:

El llibre “Florenci Bosch i Tubau. Memòria d’un oblit”, recupera a un poeta, dramaturg i pintor de l’Escola d’Olot totalment oblidat per la història.

Surt a la llum el llibre biogràfic del poeta, actor, director, autor de teatre i pintor paisatgista de l’escola d’Olot d’èxit, però totalment oblidat: Florenci Bosch i Tubau.

La història és la de Florenci Bosch i Tubau (Sant Andreu de Palomar, 1899 – Montevideo, 1954), un poeta, dramaturg, actor, director de teatre i pintor paisatgista de l’escola d’Olot.

Florenci després de publicar poesia, guanyar un premi als Jocs Florals i estrenar i publicar obres de teatre, va deixar d’escriure quan la dictadura de Primo de Rivera prohibeix fer-ho en català i tanca l’Ateneu del qual formava part. En plena Guerra Civil comença a pintar de manera autodidacta. Durant els anys quaranta i inicis dels cinquanta es dóna a conèixer a les Exposicions Nacionals de Belles Arts i multituds d’exposicions a les principals galeries d’art de Barcelona. En 1952, quan la seva pintura comença a ser reconeguda, Florenci i Maria emigren a Uruguai. A Montevideo comencen de nou. L’obra de Florenci és admirada i penja del Museu de Bellas Artes Juan M. Blanes. Amb la mort del pintor Maria Martí i Francench desenvolupa un corpus poètic reconegut.

A Catalunya però comença l’oblit. Aquest llibre és la memòria d’aquest oblit. L’autor, Jose Luís Muñoz Díaz (Barcelona, 1972) és un historiador (UB) i divulgador que viu a Sant Andreu de Palomar, a pocs metres d’on va néixer un oblidat Florenci Bosch i Tubau. És col·laborador habitual de diferents mitjans de comunicació i és un expert en la difusió del patrimoni, activitat a la qual es dedica des de fa 25 anys com a historiador.

L’autor, en trobar-se per casualitat amb un quadre del pintor en una subhasta, decideix investigar qui hi ha darrere del quadre. La seva investigació el porta a aconseguir treure a la llum documentació inèdita, contactar amb Núria Álvarez i Bosch, néta de Florenci, a Montevideo i sobretot a recuperar la memòria d’un oblit.

Aquest llibre permet donar a conèixer un personatge singular totalment oblidat al nostre país i que representa tot una generació, a la que dues dictadures, una guerra, l’exili o l’emigració van condemnar a l’oblit.