Un nou escàndol torna a posar en qüestió el tracte de Mercadona als seus treballadors

Comparteix-ho amb els teus amics:

Acomiada una treballadora de baixa per criticar a la xarxa les condicions laborals

Una treballadora de Mercadona a Oleiros (La Corunya) ha estat acomiadada per escriure missatges a les xarxes socials on qüestionava el tracte laboral que l’empresa feia mentre estava de baixa per ansietat. Mercadona va enviar el passat 15 d’abril a la seva treballadora un burofax des del centre de recursos humans que l’empresa del magnat Joan Roig té a Lugo notificant l’acomiadament per “comentaris injuriosos i calumniosos” contra la companyia i el seu coordinador. Segons consta a la carta d’acomiadament, els serveis informàtics de Mercadona van investigar qui estava darrere d’uns comptes de Twitter anònims i van concloure que era la seva emprada la que escrivia aquests missatges.

Detectius a internet per a caçar

Tal com explica Lamarea l’empresa dirigida per Juan Roig monitoritza de forma habitual les xarxes socials per identificar comentaris negatius sobre la seva empresa tant de treballadors com d’extreballadors, i actuar contra ells sigui en forma d’acomiadament disciplinari o amb demandes per injúries i calúmnies. Al gener de 2015, Mercadona es va querellar contra un usuari d’un fòrum de la CNT per injúries i calúmnies a Juan Roig.

Assetjament laboral insuportable

El secretari d’Acció Sindical de CNT, Victoriano Vela, explicava a Okdiario que la pressió laboral “és insuportable en molts dels casos” i denunciava que “en algunes ocasions fins i tot s’ha obligat alguns empleats a anar a treballar malgrat estar malalts o lesionats”. Posava d’exemple un treballador que va anar al supermercat enguixat. La mala praxi de Mercadona es copsa a les desenes de sentències desfavorables en matèria laboral que acumula als jutjats.

Com una secta

La formació dels treballadors també ha estat criticada: Treballadors de Mercadona expliquen que els processos de selecció són molt durs i que inclouen períodes en què els futurs empleats són sotmesos a sessions de teràpies grupals a molts quilòmetres de distància dels seus domicilis, limitant el contacte telefònic amb els seus familiars. L’objectiu seria de sotmetre al treballador i fer-li submís per no qüestionar els ordres.

El concepte del treballador de Juan Roig

“No cal abaixar els sous. Els treballadors de Mercadona tenen bons salaris perquè són molt bons”. Amb aquestes paraules presumia Juan Roig, president de Mercadona, de la seva política laboral. Però cal recordar que Roig va ser també qui va dir allò que per seguir vivint com a espanyols calia treballar com xinesos: “cada vegada hi ha més basars xinesos a l’Estat perquè tenen una cultura de l’esforç que nosaltres no tenim”. Si bé és cert que els salaris de 8 hores d’una caixera o reposador són poc més de mileuristes i tots amb contractes indefinits, s’ha de tenir en compte que hi ha fins a 6 mesos de prova que permet a l’empresa acomiadar sense indemnitzacions.

Hacendaño o Mercacoso

Aquests són tres fòrums que existeixen a Internet on els treballadors o extreballadors de mercadona expliquen les seves experiències amb l’empresa. Aquí hem destacat i resumit alguns:

– No es pot agafar la baixa, terrorista et diuen en els cursets que imparteix l’empresa, i si agafes la baixa dues vegades en un any, t’acomiaden.

– Horaris flexibles, per aquesta empresa no hi ha jornada laboral de 40 hores, el mateix una setmana treballes 65 o 70 hores, que una altra te la donen lliure perquè hi ha poca feina. O t’envien cap a casa a meitat de la jornada perquè no hi ha feina.

– Horari de matí, avui. Et pregunten d’un dia per l’altre si “pots” venir tres hores més, sense importar-la teva vida privada. I si dius que no, entres en la seva “llista negra”

– Controlen i cronometren tot, Per a totes les tasques tenen un temps estimat, independentment de les diferents variables com per exemple que et pregunti un client, estiguis també a caixa o se’t caigui alguna cosa i hagis de netejar-ho, si no compleixes t’esbronquen i si ets feble, t’insulten i et denigren de manera sistemàtica.

– Assetjament sistemàtic com a forma de pressió als més febles, si no compleixes amb els temps et tracten com un gos, et diuen davant dels mateixos companys que no serveixes per a res, que la teva feina la fa un altre, i et donen les tasques més dolentes: netejar lavabos, cambres d’escombraries o treure xiclets del terra de genolls i amb la botiga oberta, com a mètode d’humiliació.

– Tot això és el més general, ja depenent de cada botiga i del seu coordinador ensinistrat en rebaixar l’autoestima, varien d’una o altra manera les humiliacions.

Font: directe.cat