Un projecte gironí sobre el tractament de la leucèmia aguda guanya un premi

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’objectiu de l’equip investigador és indentificar els pacients amb un alt risc de recaiguda per poder oferir-los un tractament individualitzat

Un projecte de recerca sobre el tractament de la leucèmia aguda presentat pel grup d’Hematologia de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha resultat guanyador de la 1ª Beca Oncotrail-Fundació Oncolliga Girona, dotada amb 25.000 euros. El projecte, dirigit pel Dr. David Gallardo, és un dels cinc que es van presentar a la convocatòria d’aquest ajut a la investigació finançat amb part dels diners recaptats a la cursa solidària Oncotrail, organitzada per la Fundació Oncolliga Girona i que se celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre des del 2013.

image004

El tractament de la leucèmia aguda es fa amb quimioteràpia, moltes vegades seguida d’un tractament de moll d’ós. La supervivència en nens està al voltant d’un 80%, mentre que en els adults no arriba al 50%, essent la majoria de morts per recaiguda de la malaltia o per toxicitat del tractament. L’objectiu de l’estudi premiat amb la beca és precisament identificar quins són els pacients de leucèmia aguda amb alt risc de recaiguda per tal de poder ajustar millor el tractament que reben. “El tipus de leucèmia que es pateix condiciona una mica la resposta al tractament, però nosaltres creiem que hi ha també condicionants propis de cada persona que poden modular la resposta, i el que volem és identificar-los per poder així obrir la porta a a individualitzar el tractament”, ha explicat el Dr. Gallardo. L’estudi, que té una durada de dos anys, es farà amb mostres procedents d’uns 200 pacients d’hospitals de tota Catalunya.

Ajuda a la investigació

L’Oncotrail és una cursa solidària de 100 km en la qual es participa per equips de 6 o 8 persones. La iniciativa la va impulsar l’any 2013 el tresorer de la Fundació Oncolliga Girona, Lluís Comet, amb l’objectiu de recaptar fons per millorar les instal·lacions oncològiques dels centres hospitalaris gironins (sales d’espera, llits, etc…).

Una part de la recaptació es destina també a finançar projectes d’investigació de l’ICO Girona. Així, els 25.000 euros d’aquesta primera beca provenen de la recaptació aconseguida en les últimes dues edicions de la cursa (10.000 euros del 2014 i 15.000 euros del 2015). La convocatòria de la beca es va obrir el passat 27 d’octubre i per presentar-s’hi era condició indispensable que els investigadors fossin professionals de l’ICO Girona i que el projecte tingués una durada de dos anys.

Els cinc projectes que s’hi han presentat han estat avaluats per una comissió de l’Institut d’Investigació Biomèdia de Girona (Idibgi), que ha tingut en compte el curriculum vitae de l’equip investigador i la qualitat del projecte, així com la seva viabilitat i impacte clínic. A partir d’aquesta evaluació, un jurat format per 7 persones (2 membres del patronat de la Fundació Oncolliga, 3 representants de l’Oncotrail i 2 membres del Comitè Tècnic de l’Oncolliga) va decidir el projecte guanyador.

Foto: El Dr. David Gallardo i el seu equip fotografiats amb la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer; el director de l’Idibgi, Albert Barbera; i el director Assistencial de l’ICO Girona, Francesc Soler.