Un total de 20 interns de la presó de Figueres voten el 27-S

ACN Imatge de les cel·les del mòdul 4 que demà dijous ocuparan els primers reclusos.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Els presos poden votar des de la modificació del Codi Penal del 1995, quan es va derogar la privació del dret de sufragi actiu

Un total de 20 presos del centre penitenciari del Puig de les Basses, a Figueres, votaran en les eleccions del diumenge. Estar a la presó no és un impediment per poder exercir el dret a vot des del 1995, quan es va derogar la pena de privació del dret de sufragi actiu. Això sí, cal que els reclusos sol·licitin el vot per correu i que no hi hagi cap incapacitat fixada per un jutge. Tampoc poden votar les persones que no apareixen al cens electoral, de la mateixa manera que passa amb els ciutadans que no estan privats de llibertat. En aquesta presó hi ha uns 700 interns, tot i que només han sol·licitat poder votar una petita part: 23 (el que representa un 2,8%). Finalment, només 20 han emès el seu vot.

ACN Imatge de les cel·les del mòdul 4 que demà dijous ocuparan els primers reclusos.
ACN Imatge de les cel·les del mòdul 4 que demà dijous ocuparan els primers reclusos.

Estar-se a la presó no és sinònim de no poder influir en les decisions polítiques del país. Un total de 20 presos del Puig de les Basses participaran a les eleccions del 27 de setembre enviant el seu vot per correu. El Departament de Justícia els facilita el procediment i els interns han tingut temps fins al 17 de setembre per sol·licitar aquest dret. Dels 23 que ho van demanar, finalment han emès el vot una vintena (tenien temps per fer-ho fins aquest divendres al migdia).

Fins al 1995, els interns estaven privats del dret de sufragi actiu. Aquest article es va derogar quan es va fer el nou Codi Penal, que recull que totes les persones privades de llibertat poden votar per correu. Ara bé, amb algunes excepcions, com per exemple que no hi hagi cap incapacitació dictada pel jutge. També queden fora aquells ciutadans que estan exclosos del dret a vot per algun supòsit de la llei electoral.

Finalment, és la Junta Electoral la que decideix qui pot o no pot emetre el seu vot i qui comprova que el pres que sol·licita poder votar està inscrit en el cens electoral (com passa amb qualsevol persona que no està privada de llibertat).

Tot i tenir l’opció de poder votar, només un tant per cent baix dels interns han fet el pas endavant. A la presó del Puig de les Basses hi ha uns 700 interns. Per tant, només el 2,8% dels presos han emès el seu vot per a les eleccions del 27 de setembre. Figueres (ACN).