Una Catalunya independent romandrà a la UE, segons el CATN

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’informe admet la probabilitat que Espanya veti la continuïtat automàtica però rebutja que pugui forçar-ne la sortida definitiva

sin-titulo-235

“No hi ha base per dir que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea si s’independitzés “, ha assegurat el president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, que ha argumentar en una roda de premsa al Palau de la Generalitat juntament amb el conseller Francesc Homs, que el nucli de la qüestió “no depèn tant de criteris jurídics com sobretot de criteris polítics i, molt especialment, de criteris i d’interessos econòmics”. “No té sentit que la UE traeixi els seus valors i es perjudiqui econòmicament. L’únic problema seria el veto d’Espanya”, ha subrallat Pi-Sunyer.

El document també assenyala que una Catalunya independent quedaria dins de la Unió Europea perquè els seus ciutadans n’han format part durant més de trenta anys i el nou estat català compliria tots els requisits que Brussel·les imposa als seus membres. El Consell Assessor reconeix que la permanència de Catalunya a Europa no dependrà de la força dels arguments esgrimits i no es pot predir.

El veto espanyol l’únic problema

“L’únic problema seriós és el vet de l’estat matriu, Espanya. Aquest vet podria dissuadir una part dels estats membre de la UE a adoptar el primer escenari, que és el de la continuïtat automàtica. La força d’aquest vet no és previsible que pugui ser tanta com perquè Catalunya quedi fora de la UE”, ha afirmat Pi-Sunyer.

directe.cat