Defensen a l’estudiant d’Olot per demanar l’opció “altres” en la classificació per gènera

Comparteix-ho amb els teus amics:

Una estudiant de 21 anys d’Olot va demanar formalment a l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) que existeixi l’opció “altres” fora del binomi “home/dona” en la classificació per gènere, quan el passat mes de setembre es va inscriure a l’Escola Superior d’Art i Disseny d’Olot i va haver de triar entre dues opcions amb les quals no s’identificava. Arran d’aquest fet diversos col·lectius s’han pronunciat a favor de la demanda de noia com és el cas de La Dalla – Col·lectiu Feminista de la Garrotxa que a fet el següent escrit.

Des de La Dalla-Col·lectiu Feminista de la Garrotxa volem expressar el nostre suport vers l’estudiant i companya de la Dalla que ha decidit engegar el procés per aconseguir una casella amb l’opció “altres” per tal de recollir totes les opcions de gènere no binàries en la documentació oficial a l’Estat Espanyol.

Abans que res, volem demanar respecte cap al seu anonimat. També volem dir que ens agrada que es generi debat sobre la qüestió del gènere a partir d’aquest fet, però volem que aquest es faci des de la tolerància i el respecte cap a les opcions no binàries. Exigim, també, que es tracti a aquesta persona amb els pronoms i articles que ha escollit (femení). També demanem respecte cap al centre on aquesta persona estudia; en cap cas s’ha d’entendre aquest fet com una discriminació per part de l’escola.

Primer de tot cal entendre algunes qüestions bàsiques de la teoria del gènere o la teoria queer. Aquestes teories defensen la distinció entre sexe i gènere, entenent que sexe és allò natural i es clasifica en mascle, femella o intersexual, i que el gènere és una construcció social, que varia segons la tradició cultural d’una societat. Parlant de gènere sí que distingiriem home o dona, però també un nombre infinit de possibilitats com ara el gènere neutre, genderqueer, agènere, transidentitat…

Així doncs, la nostra companya no s’identifica ni com a home ni com a dona, independentment del seu sexe, i reclama poder exercir el seu dret a que en la documentació burocràtica, no se l’obligui a escollir entre aquestes dues caselles binàries. Aquest tipus de mesures ja s’apliquen a estats com Alemanya, on fins i tot es contempla el gènere neutre en el D.N.I.

La LLEI 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, coneguda com a “Llei contra l’homofòbia”, assenyala en el seu preàmbul que “l’objectiu d’aquesta llei és desenvolupar i garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) i evitar-los situacions de discriminació i violència, per a assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat”. És precisament en l’article 23 de l’esmentada llei on es disposa que “en les administracions públiques de Catalunya, especialment en l’àmbit educatiu i universitari, s’han d’establir per reglament les condicions perquè les persones transgènere i les persones intersexuals siguin tractades i anomenades d’acord amb el gènere amb què s’identifiquen”.

A l’empara de l’esmentada llei, vam decidir contactar amb l’Observatori Contra l’Homofòbia per a sol·licitar-los que des d’aquest òrgan s’emprenguessin les mesures necessàries per a garantir el ple compliment i desenvolupament de l’articulat.

Des del col·lectiu Feminista la Dalla, volem denunciar el fet que un any després de l’aprovació de la Llei contra la LGTBIfòbia el grau de desenvolupament per part de la Generalitat ha estat del tot insuficient, encara falten per implementar la majoria de mesures i protocols que marca l’esmentada la llei.

Ara doncs, l’Observatori Contra l’Homofòbia ha decidit engegar el procés perquè s’apliqui d’una vegada per totes la Llei Catalana Contra l’Homofòbia, i que s’inclogui la casella “altres” en els documents oficials.

Finalment, des de La Dalla-Col·lectiu Feminista de la Garrotxa també volem animar a totes les persones que sentin no encaixar en el binomi home-dona a posar-se en contacte amb l’Observatori Contra l’Homofòbia, ja que aquest és el primer cas que recullen, però sabem que no és l’únic.

La Dalla-Col·lectiu Feminista de la Garrotxa