Una fundació de les comarques gironines portarà als tribunals els familiars que espoliïn patrimoni a gent gran o discapacitats

Comparteix-ho amb els teus amics:

Fins ara quedaven impunes per llei però la reforma del Codi Penal permet perseguir-los com a delictes

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines adverteix que portarà als tribunals els familiars que abusin de persones grans o amb discapacitat o que espoliïn el seu patrimoni. Fins ara, aquests delictes quedaven impunes quan els cometien familiars però la reforma del Codi Penal permet perseguir-los. El director de l’entitat, Josep Maria Solé, ha assegurat que detecten algun abús en una de cada tres persones que arriben a la fundació i que, en la majoria dels casos, s’han dut a terme dins el nucli familiar. “No podíem fer res i situacions molt greus acabaven sense càstig”, ha lamentat. Actualment, l’entitat té sota tutela o curatela 711 persones, la majoria amb malaltia mental o discapacitat.

906101
ACN Professionals de la Fundació Tutelar atenent persones que tenen sota tutela o curatela per mandat judicial

Fins ara, aquest tipus d’abusos dins l’àmbit familiar quedaven impunes perquè el Codi Penal eximia de responsabilitat criminal. Així, si un fill buidava els comptes bancaris del seu pare, aprofitant que li havia atorgat poders o que era incapaç, no constituïa cap delicte.

El director de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, Josep Maria Solé, ha explicat que això feia que algunes situacions dramàtiques, que deixaven la persona gran o discapacitada sense recursos econòmics, no es castiguessin. La fundació calcula que una de cada tres persones que arriben a l’entitat han patit espoli econòmic, en major o menor grau, i lamenta la manca d’eines per perseguir-ho als jutjats.

Ara, la reforma del Codi Penal ha eliminat aquesta exempció dins les famílies i castiga els delictes patrimonials si es cometen abusant de la vulnerabilitat de la víctima, ja sigui per edat o per tractar-se d’una persona amb discapacitat. “Ja avisem que portarem als tribunals qualsevol indici d’abús que detectem”, ha afirmat Solé, que celebra aquest petit pas de la Justícia per processar familiars que abusin econòmicament de persones vulnerables.

La majoria d’aquests espolis es detecten quan la persona gran, amb discapacitat o amb malaltia intel·lectual deixa de pagar rebuts o no pot fer front a despeses ordinàries. I hi ha algunes situacions dramàtiques, com la de fills amb algun tipus d’addicció que es ventilen el patrimoni de pares en una situació vulnerable i, a més, deixen de cuidar-los. “Calen polítiques contundents contra els abusos”, ha afirmat Solé.

A més, també advoca per una major sensibilitat social per no mirar cap a un altre costat i denunciar qualsevol indici sospitós. “Els metges, si veuen que aquella persona no està ben cuidada, han de denunciar i també les entitats bancàries, que poden detectar moviments estranys en comptes, i la policia i, evidentment, els serveis socials. Tots poden ajudar a detectar els casos i aturar-los al més aviat possible”, ha exposat Solé.

711 càrrecs

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines té, actualment, responsabilitats sobre la vida de 711 persones. La fundació només actua per mandat judicial en casos de persones que, ja sigui per malaltia, per patologies relacionades amb l’envelliment o per una discapacitat intel·lectual, es troben en una situació vulnerable i necessiten un cop de mà per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. Assumeix responsabilitats ja sigui en forma de tutela o curatela provisional o definitiva.

Segons el que dictamini el jutge, la Fundació Tutelar es pot fer càrrec d’una persona des de diferents àmbits: el social, l’econòmic i el jurídic. El 45,71% de les persones que tenen en tutela o curatela són persones amb malalties mentals (esquizofrènia, trastorns de personalitat o trastorns bipolars majoritàriament). El 25,04% tenen una discapacitat intel·lectual en diferents graus i el 20,25% són persones amb algun tipus de demència o malaltia neurodegenerativa.

Més del 40% dels tutelats o sota curatela tenen més de 60 anys però també n’hi ha un 20,96% que tenen entre 50 i 59 anys. Un cop la fundació assumeix la tutela o la curatela d’una persona, els esforços se centren en gestionar el dia a dia, com ara les relacions familiars i laborals de la persona, i en assegurar el seu benestar.

Canvi de paradigma

El benestar de les persones vulnerables està en un moment de “canvi radical”, afirma Solé. El motiu, és que fins ara s’havia vist la tutela cap a aquestes persones amb “excés de proteccionisme que podia caure en cert paternalisme” i, actualment, s’advoca per respectar la capacitat de decidir i dirigir la seva vida d’aquestes persones. “Pots ajudar, però no decidir per ells”, ha afirmat. Un exemple, és l’esterilització per mandat judicial de persones declarades incapacitades o l’obligació a inserir-se en el món laboral només en determinat tipus de feina.

“Si una persona sobre la que tenim responsabilitats diu que vol ser perruquer, jo no sóc ningú per dir-li que no ho pot ser, he d’intentar buscar-li una formació adequada a les seves capacitats”, ha afirmat.

Aquest canvi de paradigma fa, per exemple, que la fundació aposti per generar habitatge per a persones tutelades o sota curatela. Des de la mateixa fundació creen pisos on, amb el suport puntual de cuidadors o tutors, les persones vulnerables visquin amb la màxima autonomia. Actualment, tenen llogats 55 pisos amb suport on hi viuen 108 persones.