Una màquina de fer sushi, cuina amb nitrogen a sala o plàncton per condimentar plats, novetats al Fòrum Gastronòmic

Pi X.: L'estudi de disseny de Mata ha exposat aquest 16 de novembre del 2015 al Fòrum Gastronòmic un recipient per cuinar amb nitrogen davant mateix del comensal.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Les empreses aprofiten l’aparador que els dóna el certamen per presentar-hi les darreres novetats

Pi X.: L'estudi de disseny de Mata ha exposat aquest 16 de novembre del 2015 al Fòrum Gastronòmic un recipient per cuinar amb nitrogen davant mateix del comensal.
Pi X.: L’estudi de disseny de Mata ha exposat aquest 16 de novembre del 2015 al Fòrum Gastronòmic un recipient per cuinar amb nitrogen davant mateix del comensal.

Al costat de les ponències i classes magistrals de les grans espases de la cuina, el Fòrum Gastronòmic també ofereix a les empreses del sector l’aparador perfecte per presentar-hi les últimes novetats. Des de les més properes, les gironines, fins a les multinacionals, totes aprofiten la fira paral·lela per portar-hi nous productes i tendències, dirigides tant al petit consumidor (en general, gourmet) com als restaurants i gran distribució. Un recipient que permet cuinar amb nitrogen líquid davant dels comensals, una màquina per fer sushi a gran escala, plàncton liofilitzat per potenciar el gust dels plats o la primera anyada d’un cava que fermenta sota el mar són novetats que s’hi ofereixen.

Per a les cuines dels grans restaurants, per a la gran distribució i per al petit consumidor. Al llarg dels 160 estands que aplega la fira del Fòrum Gastronòmic de Girona, les novetats hi són diverses. Les empreses aprofiten el certamen per donar a conèixer els darrers productes i innovacions tècniques que han tret al mercat. Es dirigeixen a cuiners, comercials, crítics, gourmets i públic en general.

Entre les firmes més properes que hi exposen s’hi troba l’estudi de disseny Bahí & Güell de Mata (Pla de l’Estany). Els seus impulsors van veure en el món gastronòmic un nínxol de mercat, i per això han batejat amb el nom de ‘Caliu’ tota una línia de dissenys dirigida al sector. Fa dos anys van treure una barbacoa de dimensions reduïdes (més portable) i ara, han dissenyat un recipient pensat perquè els restaurants puguin cuinar amb nitrogen davant mateix dels comensals.

Està format per una base d’acer i suro compactat d’alta densitat. Es diu ‘Nitrocork’, costa entre 350 i 550 euros i ja es troba a les cuines de restaurants com el Celler de Can Roca, Ca l’Enric de la Vall de Bianya (Garrotxa) i Can Jubany de Calldetenes (Osona).

De fet, les demostracions que en feien avui a la fira (cuinant piruletes de pastís de formatge) són de les que atreien més públic. “La del nitrogen és una cuina que va començar amb Ferran Adrià, però que en els darrers anys havia anat una mica a la baixa; ara, el nostre sistema permet fer-la davant mateix del client”, explica un dels impulsors de l’estudi, Jordi Güell.

Una anyada submarina de 800 ampolles

També gironí és el primer cava amb criança exclusivament submarina que s’ha presentat a la fira. Arriba de la mà de l’empresa Coral Marine-Sea drink, una idea nascuda ara fa quatre anys en un màster MBA de la UdG. La característica d’aquest cava, fet amb varietat xarel·lo vermella del Penedès, és que des del minut zero fermenta sota l’aigua del mar.

Es cria a Blanes (Selva), a 35 metres de profunditat i a una temperatura constant de 12 graus. Les ampolles –se submergeixen en gàbies de 50- estan sota aigua com a mínim un any i mig. “La novetat és que, tan bon punt hem afegit els llevats al vi base, les ampolles entren al mar abans de 48 hores”, explica un dels comercials de Coral Marine, Marc Siscart.

Les 800 ampolles que han sortit ara d’aquest particular celler sota aigua es destinaran a restauració i a consumidors gourmet. Cadascuna costa 165 euros. “Ens dirigim a un target de luxe”, concreta Siscart.

Plàncton per potenciar els plats

Del fons del mar també arriba una altra novetat al Fòrum Gastronòmic. La presenta l’empresa andalusa Plancton Marino, amb seu al Puerto de Santa María (Cadis). Es tracta de plàncton liofilitzat (per aplicar-lo s’ha d’hidratar) que permet “traslladar el gust del mar al plat”, concreta el director comercial de l’empresa, Alberto Palomar.

La firma té un hort marí a la seva seu, des d’on es dedica a cultivar plàncton mitjançant fotosíntesi. Ja en venia per a aquaris, cosmètica o com a complement vitamínic, i ara a tota aquesta gamma hi ha afegit la del condiment alimentari. Desenvolupar-lo ha costat sis anys d’investigació. “És un complement ideal per a arrossos, fideuades, beixamels marines, plats de peix i mar i muntanya”, concreta Palomar. Qui el vulgui a taula, té dues opcions. O bé anar als restaurants que el facin servir o bé, des de fa un mes, també pot anar a buscar-lo a botigues gourmet.

El sushi perfecte

Entre les innovacions que es presenten també n’hi ha que tenen segell internacional. Aquest és el cas d’una màquina per fer el sushi perfecte, que arriba de la mà de la distribuïdora Tokyo Ya. Consta de diferents aparells. Un barreja l’arròs ja cuit amb el vinagre de sushi, un altre el converteix en niguiris o makis i un darrer, finalment, el talla.

La innovació de la màquina –barrejar la resta d’ingredients s’ha de fer a mà- és que totes les porcions que en surten són sempre les mateixes. “Està pensat per a restaurants i cadenes de supermercats que en fan a l’engròs; d’aquesta manera, s’asseguren que el sushi no sigui diferent entre un plat i l’altre”, concreta Seigo Sawada, de l’empresa Audio-technica (que és qui la fabrica). El cost de la màquina, de fet, també està pensat per a aquests tipus de clients. La més petita, indica Sawada, costa uns 5.000 dòlars.

També pel què fa a tècnica, l’empresa catalana Utset, amb seu a Badalona, porta la nostàlgia a les cuines dels restaurants. Dedicada a fabricar ganivets, presenta al Fòrum Gastronòmic els seus cursos d’esmolat per a clients professionals, però també tota una gamma de ganivets que recreen aquells de principis del segle XX. I que ara, enmig d’innovacions com la cuina amb nitrogen, recorden el passat de la cuina catalana. ACN Girona