Unes 200 persones recorren quatre quilòmetres entre Salt i Girona en la tercera Marxa per la Dignitat

Comparteix-ho amb els teus amics:

Unes 200 persones, un centenar menys que l’any passat, han recorregut durant dues hores els quatre quilòmetres que separen Salt i Girona en la tercera Marxa per la Dignitat organitzada per la Xarxa de Lluita pels Drets Socials, una associació que aglutina unes 30 entitats, partits polítics i sindicats. Carregats amb pancartes i cartells, els participants han anat tallant la circulació dels carrers per on passaven tot fent sentir les seves reivindicacions. “Pa, treball, sostre i dignitat”, han cridat durant tota la caminada. La marxa tenia com objectiu mostrar el rebuig dels ciutadans davant les retallades, la disminució de drets socials i els discursos “triomfalistes” sobre la recuperació econòmica.

954788
ACN Un instant durant la 3era Marxa per la Dignitat a l’avinguda Jaume I de Girona.

La caminada reivindicativa – amb el lema ‘Treball, sostre i dignitat: per tots els drets socials’- ha arrencat a les onze del matí a la Coma Cros de Salt on els manifestants han reclamat una gestió comunitària d’aquest espai. Una demanda que, segons els participants, els neguen des del consistori saltenc. Durant més de dues hores, unes 200 persones han recorregut els quatre quilòmetres que separen aquest indret amb la plaça del Vi de Girona per denunciar les retallades i la disminució dels drets socials.

Durant la caminada els participants han fet quatre parades davant de llocs emblemàtics de la seva “lluita”. La primera a la Coma Cros, seguida de la plaça del Barco, la seu del Govern a Girona i l’ajuntament de la capital gironina. En cada indret, els manifestants han volgut posar especial atenció a algunes de les problemàtiques més actuals com la manca d’acció política per aturar definitivament els desnonaments, l’allargament de les llistes d’espera als hospitals, la privatització de determinats serveis per afavorir empreses privades o la davallada de polítiques socials. També s’ha posat de relleu la necessitat que tots els malalts d’Hepatitis C puguin rebre els nous medicaments més eficaços, independentment del seu estat de salut. La caminada ha tallat la circulació de carrers tant importants com Enric Granados, Santa Eugènia, l’avinguda Jaume I de Girona o la Plaça Catalunya.

L’acció ha comptat amb el suport i la representació de diverses entitats i associacions gironines com els iaioflautes o formacions de caire polític com Podemos. Durant tota la caminada, els participants no han perdut els ànims i no han parat de cridar consignes com: “què farem, què farem, lluitarem, lluitarem”, “No ens miris, uneix-te”, “no ens fa gràcia, aquesta democràcia”, “conseller mentider, fora l’Hepatitis C”, “Artur Mas a quina mútua vas?” o “pa, treball, sostre i dignitat”, seguint el lema d’aquesta tercera marxa. L’acció ha reunit ciutadans d’arreu de les comarques gironines, petits, grans, famílies al complet i joves. A més, ha despertat l’interès dels veïns, gran part dels quals aplaudien els manifestants, prenien fotografies o es quedaven mirant tota la caminada.

“Una marxa necessària per denunciar com pateix la societat real”

“És una marxa que creiem molt necessària i urgent perquè hi ha una gran quantitat de persones que ho estan passant molt malament, sobretot aquelles desnonades o que viuen en condicions precàries i cada dia això s’accentua més”, ha explicat una de les membres del Procés Constituent i portaveu de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials, Dolors Serra. Des de l’associació asseguren que dia a dia les famílies i persones més necessitades es troben amb més problemes per sobreviure. Una situació que s’amaga dels del govern espanyol i català. “No donen cap proposta real o ajut assistencial, tot va la baixa i jo crec que totes les mancances i dificultats que patim ara s’aniran accentuant”, ha augurat Serra.

En la mateixa linia s’ha pronunciat un dels membres del sindicat de CCOO, Pau Gàlvez, qui ha criticat durament els discursos triomfalistes que es fan des de les administracions públiques i, sobretot, des dels executius català i espanyol, sobre la recuperació econòmica. “Els augments de contractes de què parlen són contractes en precari, alguns d’ells de només un dia. Volem denunciar el món de ‘yupie’ que ens intenten vendre; no és la realitat que viu la societat real. El que viuen els ciutadans reals no és el que es viu a la Moncola o a la Plaça Sant Jaume”, ha criticat.

Una idea que comparteixen les entitats que es troben sota el paraigües de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials. “Mentre s’estigui prioritzant el rescat del bancs i no rescatar les persones no anirem bé i estarem al peu del canó”, ha assegurat Serra. Des de l’associació gironina avancen que tenen previst fer més mobilitzacions i accions similars per reclamar més drets socials i uns serveis públics de qualitat en les properes setmanes i mesos.

La caminada ha finalitzat pels volts de la una del migdia amb un vermut popular i un concert a càrrec del cantautor Joanjo Bosck, a la plaça del Vi de Girona. Ha estat en aquest punt en el qual s’ha fet la lectura del manifest final que recollia totes les reivindicacions realitzades a cada un dels llocs emblemàtics on s’han anat aturant. Segons les dades aportades per les entitats, en sis anys (del 2008 al 2013), s’han produït 100.000 desnonaments arreu de Catalunya. “Exigim una dació en pagament retroactiva, lloguer social i accés als subministraments d’aigua i gas”, ha reclamat una de les manifestants que s’ha encarregat de la lectura del text conjunt.

“El sistema actual empobreix els ciutadans , les xifres d’atur no són reals però totes les dificultats actuals no ens fan perdre l’esperança; creiem cada cop més que és possible fer unes altres polítiques més socials”, ha exclamat enmig dels aplaudiments dels assistents.

Girona (ACN)