Unió de forces a nivell europeu contra el fracking

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Catalunya la III Conferència Euro-Mediterrània contra l’explotació abusiva dels combustibles fòssils, amb la participació d’entitats i plataformes contràries al TTIP i al fracking de tot el continent europeu. Uns 70 activistes de països com Polònia, Bulgària, Grècia, Regne Unit, Romania, França, Alemanya, Dinamarca, Espanya i Catalunya, entre d’altres, han compartit experiències i han manifestat la seva intenció de treballar de manera conjunta, creant una xarxa de col laboració i treball a nivell europeu i teixint · una xarxa de municipis contra la fractura hidràulica. Es tracta d’unir esforços i poder combatre així amb més força aquest moviment d’especulació tan agressiu amb el territori.

IF

Els participants també han debatut sobre la relació entre els experts i tècnics i els moviments socials i han destacat el fet que les plataformes de lluita social exerceixen de pont entre els científics i la ciutadania, fent arribar a tothom els seus coneixements.

La Conferència s’ha iniciat a Barcelona, a la seu de CCOO de Via Laietana, on s’ha presentat una radiografia global sobre el conjunt d’explotacions en actiu que utilitzen la tècnica del fracking. S’han descrit diferents casos concrets i se n’han mencionat d’altres on l’administració està estudiant entregar llicències per obrir els pous. En tots hi han aparegut característiques comunes, com el secretisme amb el que actuen administració i empreses implicades, l’especulació amb el territori i la desinformació respecte a les substàncies químiques que contenen els líquids injectats a través del fracking i les reaccions que aquests poden dur a terme amb altres elements químics que hi ha al subsòl.

La segona jornada s’ha desenvolupat a Riudaura, a la Garrotxa, en un petit poble de menys de 500 habitants que ha patit recentment l’amenaça del fracking i que a través de la lluita dels seus veïns, units en la plataforma Riudaura Junts Contra el Fracking, ha aconseguit, de moment, aturar les extraccions que volia realitzar-hi una empresa anglesa. L’organització del certamen, impulsada pel Centre per a la Sostenibilitat Territorial(CST), Alba Sudi la Plataforma Aturem el Fracking (PAF), ha volgut així mostrar als participants un exemple de lluita activa i, de moment, d’exit pel que fa als resultats.

IF

Els participants han mostrat la seva aposta per les energies renovables i han criticat que l’administració no recolzi com seria necessari aquest tipus de fonts energètiques netes. També han reivindicat la defensa del paisatge, dels valors naturals, del respecte al medi ambient i, per extensió, d’una democràcia real que permeti als ciutadans decidir quines accions es poden realitzar i quines no als seus territoris.

L’organització de la Conferència s’emmarca dins el projecte Enkrateia, creat entre el CST i Alba Sud per investigar i promoure una Europa més social i per una Nova Cultura del Territori.