Unió de Pagesos denuncia que el preu de llotja de la carn de porc s’ha reduït prop d’un 25% en els últims dos mesos

Comparteix-ho amb els teus amics:

El sindicat critica que aquesta davallada no s’ha vist repercutida en el que paga el consumidor final

porcs

ACN Lleida .- Unió de Pagesos ha advertit aquest dimecres que el preu de la carn de porc a la Llotja de Mercolleida s’ha reduït prop d’un 25% en els últims dos mesos, situant-se el porc viu en els 0,953 euros el quilo durant la setmana del 3 al 10 de desembre, per sota del cost de producció. Per contra, el sindicat denuncia que aquesta davallada no ha repercutit en el preu de venda al públic (PVP) pagat pel consumidor, “tenint en compte que aquest va pagar el llom fresc a 6,93 euros el quilo l’última setmana de novembre (PVP ponderat a nivell estatal segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat), un preu similar al de l’última setmana de juliol d’aquest any (6,96 euros el quilo), mentre que al ramader ara se li ha reduït el preu de llotja un 24,12%”.

Unió de Pagesos ja va denunciar fa unes setmanes que el preu cotitzat a Mercolleida havia baixat per sota del cost de producció. Per tant, des de mitjan octubre els ramaders acumulen pèrdues a la seva explotació que s’estimen en aquests moments en uns 15 euros per animal, segons el sindicat.

L’organització agrària ha demanat a les administracions “que actuïn de manera contundent davant aquesta situació de crisi del sector porcí i de la posició d’abús constant de la gran distribució, i que vetllin per uns marges comercials justos per als productors”. Pel que fa a les granges, el sindicat demana mesures concretes de finançament com ara crèdits tous a través de minimis i l’adequació dels mòduls a l’IRPF.

Respecte a la mesura de l’emmagatzematge privat, per Unió de Pagesos “no és la millor solució” tot i que el sindicat considera “favorable” la seva aprovació per part de la Comissió Europea, “que ha incrementat un 20% el seu import econòmic, ha inclòs el greix (tocino), garrins fins a 20 quilos, i permet que l’emmagatzematge de més de 60 dies es pugui treure la carn als 2 mesos sense penalització sempre i quan es destini a les exportacions”.

Unió de Pagesos recorda pel que fa al preu de Llotja de la carn de porc, que tot i que la tendència habitual és que en els mesos de tardor baixi i es recuperi a finals de gener, “aquest any la producció ha augmentat, mentre el consum s’ha mantingut estable”. Segons l’enquesta ramadera del Ministeri d’Agricultura del maig del 2015, el nombre d’animals havia augmentat un 7,69% a Catalunya (a l’Estat un 4,94%); un 12,69% el nombre de garrins i un 9,8% el nombre total d’animals d’engreix (un 6,09% a nivell estatal).