Vic engega una iniciativa per convertir-se en “ciutat cuidadora” de persones grans

Comparteix-ho amb els teus amics:

Es calcula que uns 300 vigatans es podrien beneficiar del projecte de manera directa

El professor Xavier Gómez-Batiste ha explicat que actualment el 75% de la població de Cataluya mor de malalties cròniques evolutives. La qual cosa significa que la malaltia va avançant al cap de dos, tres i quatre anys i, a més, també s’hi van sumant altres patologies. En el cas concret de Vic, les persones afectades per aquest tipus de malalties representen l’1’5% de la població, entre 800 i 900 persones.

Busquets L. A la dreta, el professor Xavier Gómez-Batiste durant la roda de premsa de presentació del projecte 'Vic, ciutat cuidadora'. Al centre, el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà. Pla mig. Imatge del 8 de juny de 2016

Gómez-Batiste ha explicat que totes aquestes persones estan ateses “d’una manera exemplar” pel sistema assistencial vigatà, liderat per l’Hospital de la Santa Creu i els altres centres que li donen suport. El professor ha explicat que l’objectiu del projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’ no és qüestionar la tasca que desenvolupen el sanitaris, “sinó complementar-la”. “No volem substituït la feina dels professionals de la salut, sinó que el que diem és que faltaven peces que millorin l’acció d’acompanyament”, ha destacat.

L’Ajuntament de Vic i la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic ja ha presentat el projecte per ajudar a acceptar la mort com un fenomen natural a una cinquantena d’associacions i entitats vigatanes. La cap del Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Sílvia Mateu, ha assenyalat que el projecte s’obrirà a totes les entitats i associacions que hi vulguin participar i, de moment, la recepció “està essent molt bona”, perquè totes perceben la “necessitat” que hi ha de trencar el tabú sobre la mort i el procés final de la vida dels ciutadans.

Les entitats i associacions cridades a participar al projecte són molt diverses. Des de les associacions de veïns, passant per Osona Contra el Càncer, Càrites, les diverses associacions confessionals o el Tupí, però també les escoles de la ciutat.

Concretament, el projecte vol incidir en dos nivells. El primer vol treballar directament amb les 300 persones en risc d’exclusió social que viuen a Vic, mentre que després hi hauria una segona bateria d’iniciatives encaminades a tractar la mort i el procés vivencial en el tram final de la vida des d’un nivell molt més ampli de la societat, com per exemple des de les escoles. Gómez-Batiste ha explicat que en aquest nivell, les escoles, per exemple, podrien introduir la qüestió de la mort dins els currículums escolars, amb xerrades que ajudin a afrontar la mort d’un pare o d’un avi, o una associació de veïns podria programar un cicle de cinema sobre el dol.

Prova pilot de la OMS

El proper 15 de juny s’organitzarà la jornada ‘Vic, Ciutat Cuidadora’ a la Sala Mercè Torrents de la UVic-UCC. A banda de la participació del doctor Xavier Gómez-Batiste, director del Centre Col·laborador de la OMS en Programes Públics de Cures Pal·liatives i director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic, l’acompanyarà el professor de l’Acadèmia de Ciències Socials de la Universitat de Bradoford, Allan Kellehear, un expert mundial en l’àmbit i en la implementació de projectes similars a altres llocs del món. La intervenció de Kellehear anirà encaminada a explicar de quina manera cada associació vigatana pot aplicar el projecte a la seva organització.

De fet, la iniciativa de Vic es convertirà en una prova pilot de la OMS i, a més, servirà com a base d’una tesi doctoral. Segons Gómez-Batiste, la vessant acadèmica li dóna més rigor al projecte i ajudarà a fer que sigui “replicable” a d’altres comunitats.

Foto: Busquets L.
A la dreta, el professor Xavier Gómez-Batiste durant la roda de premsa de presentació del projecte ‘Vic, ciutat cuidadora’. Al centre, el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà. Pla mig. Imatge del 8 de juny de 2016.