Vic rebrà a partir del 5 de setembre 41 refugiats del Líban i en podria acollir una quarantena més de manera transitòria

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquestes persones s’ubicaran al Seminari de la capital d’Osona i els transitoris es traslladaran a Manresa a partir de l’octubre

L’Ajuntament de Vic ha convocat d’urgència una reunió aquest divendres després de rebre la notícia a principis de setmana que a partir del 5 de setembre podria començar a rebre un total de 41 refugiats provinents de camps del Líban. El regidor de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, ha explicat que “gairebé els hem obligat a venir perquè no podia ser que la mateixa Generalitat s’assabenti un dia abans que arribin els refugiats”. “De fet, ens han dit que és un privilegi que ja sapiguem que el 5 de setembre arribaran”, ha lamentat Solà. Per això, el consistori ha convocat a una reunió totes les parts implicades: Generalitat, Creu Roja, Càritas i Dianova.

Martí M. L'alcalde accidental de Vic, Toni Serrat, i el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, durant la reunió per tractar l'arribada de refugiats a Vic.

Així doncs, l’ONG Dianova, que és l’entitat designada pel govern espanyol per gestionar l’arribada de refugiats, ha informat al consistori vigatà que a partir del 5 de setembre la capital d’Osona ha d’estar preparada per rebre un total de 41 refugiats i una quarantena més de forma transitòria fins que puguin ser traslladats a Manresa. L’alcalde accidental, Toni Serrat, ha recordat que Vic ja es va postular fa uns mesos com a ciutat acollidora i ha explicat que la ciutat va posar a disposició el Seminari i l’Alberg. Amb tot, Serrat s’ha mostrat sorprès per la rapidesa de la notícia i ha explicat que, durant la reunió, han demanat a totes les parts implicades que “es tingui en compte el territori” perquè “des de l’Ajuntament volem seguir el tema de molt de prop”.

Serrat ha explicat que esperen que els refugiats arribin a la ciutat de forma esglaonada, tot i que ha aclarit que és un aspecte que no poden controlar. L’estada dels refugiats a Vic seria d’un mínim de sis mesos, però l’alcalde accidental ha recordat que “si ho volen, poden marxar quan vulguin, si tenen familiars a altres llocs”. D’altra banda, Serrat també ha apuntat que de les entitats que gestionen l’arribada de refugiats han deixat clar que “no es trencaran famílies” a l’hora de distribuir-les pels diferents municipis acollidors.

En cas que arribin famílies amb nens, el regidor de Benestar i Família ha explicat que, tots aquests infants “seran escolaritzats, tal com passa amb totes les persones que arriben d’altres països al llarg del curs”. De fet, Solà ha expressat que, pel volum d’infants que es calcula que poden arribar a la ciutat, “això no suposarà cap problema”.

El batlle en funcions de la capital d’Osona ha recordat que l’arribada de refugiats a Catalunya està estructurada en diverses fases i, per tant, l’acollida a Vic és “temporal”. Després dels sis mesos previstos, aquestes persones podrien ser redistribuïdes a altres ciutats on puguin fer el seu arrelament.

Foto: Martí M.
L’alcalde accidental de Vic, Toni Serrat, i el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, durant la reunió per tractar l’arribada de refugiats a Vic.