VÍDEO: Avui tindrà lloc el conegut Ball del Gambeto a Riudaura, amb la novetat de l’actuació dels “Gambetons Joves“

Comparteix-ho amb els teus amics:

Un dels balls més tradicionals de la Garrotxa tindrà lloc aquesta tarda a Riudaura en el marc de la seva Festa del Roser, junt amb la novetat del Ball del Gambeto Infantil

Aquests cap de setmana, se celebra la Festa del Roser de Riudaura, entre els diversos actes hi ha el tradicional ball del Gambeto, que si la pluja no fa acte de presència, tindrà lloc aquesta tarda, junt amb l’actuació i del Ball del Gambeto Infantil . Veure vídeo.

GALERIA FOTOGRÀFICA AQUÍ

Els balladors conserven el vestit antic. Així, és característic dels homes portar gambeto, peça que dóna nom al ball, i barret de copa. Com a detall festiu no els pot mancar un gros cigar. Les dones, faldilles llargues, grans mantons de Manila a les espatlles i caputxa al cap, acompanyant-se amb un ventall.

El Ball del Gambeto és de fàcil execució: en són característic el punteig i el passeig, els rístols, o voltes que l’home fa donar a la dona per sota el seu braç, i el balanceig. Sembla que fins a darreries del segle XIX s’havia acabat amb un ball rodó, finalitzat el qual les balladores cremaven els ciris que fins aquell moment duien a la mà en ballar.

El ball rodó i l’encesa dels ciris es devia substituir pel costum, que encara es conserva, de treure els balladors i balladores a persones del públic.

VEURE PROGRAMA AQUÍ