VÍDEO: Bones sensacions en la desena edició de LIBERISLIBER que va tenir lloc aquest passat cap de setmana

Comparteix-ho amb els teus amics:

LIBERISLIBER va arribar aquest passat cap de setmana a la desena edició amb molta afluencia de gent, que visita el festival buscant coses diferents del món literari fora del circuit comercial.

Amb un format desconegut a Catalunya, en un context de crisi econòmica que l’ha acompanyat sempre, en un poble a la perifèria de l’{rea metropolitana i amb uns protagonistes –els llibres inconeguts de les editorials independents- que feien molt difícil preveure fins on podria arribar, LIBERISLIBER arriba enguany com un esdeveniment referencial, d’àmbit nacional i amb un creixement imparable.

Avui dia, LIBERISLIBER s’ha convertit en la fira i el festival dedicat a l’edició independent més longeu de tot l’estat i amb una demanda de participació que supera de llarg la capacitat que actualment pot absorbir l’organització. Tot i que l’any passat es va ampliar a una segona plaça, en l’edició actual més d’una trentena d’editorials s’han hagut de quedar fora. En aquest sentit, una de les novetats de la fira, ha estat la creació de l’estand “Joves i Belles” –l’únic estand compartit de tota la fira- on dues editorials juniors (que encara no tenen el mínim de 5 llibres publicats, que marca el reglament) mostraran els seus llibres al públic i consolidar així, una mica més el seu projecte. Les escollides per aquest any són KARWAN (Barcelona) i FUERA DE RUTA (València).

L’altra novetat és l’objectiu que s’ha marcat la fira de potenciar les accions i els esdeveniments que tinguin a veure amb els aspectes professionals del sector i de relació amb altres col·lectius. En aquest sentit, se celebrarà el V Simposi d’Educació i Edició dirigit als futurs mestres (amb participació de la Universitat de Girona); el personal bibliotecari tornarà a venir a comprar llibres per enriquir el fons dels seus centres (amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya); hem estrenat un cercador de traductors (amb el que aspirem a arribar al miler d’entrades) i ben aviat n’estrenarem un altre d’il·lustradors/es segons les seves especialitats (amb aquest col·lectiu també es dissenyarà una trobada amb editors a partir de projectes, però ja serà l’any 2020, amb l’horitzó de convertir LIBERISLIBER en un festival de 4 dies i celebrat en diverses seus). A nivell professional, també hi haurà un diàleg entre dos dels consultors més seguits del sector editorial –Txetxu Barandiarán i Bernat Ruiz Domènech- que parlaran de les tàctiques de supervivència en un context de forta concentració empresarial.

A nivell de festival, el protagonisme va retornar als escriptors, amb Toni Sala, Eva Baltasar, Vicenç Pagès Jordà, Llucia Ramis, Joan-Daniel Bezsonoff, Antonia Canyelles, Enric Casasses… i fins i tot amb una taula dedicada a Vladímir Nabókov, ja que s’ha produït la feliç coincidència que dues editorials presents a la fira (Godall i Wunderkammer) han traduït textos inèdits al català de l’ínclit escriptor rus.

En el festival es continuava amb les tradicionals activitats com els recitals de poesia i narrativa, els tallers d’escriptura i infantils, el teatre de carrer, les presentacions de llibres, les entrevistes a Ràdio Web Liberisliber a càrrec de Paco Inclán, la signatura de llibres (prop de 50 autors vindran a Besalú), música (amb un espectacle inspirat en Patti Smith del duet JANSKY)…