Vídeo: Centenars de persones gaudeixen de les noves versions del Ball del Xai Be

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Esbart Olot emplena la plaça major d’Olot amb diverses versions del Ball del Xai Be

El Ball del Xai Be, representat per L’Esbart Olot, aquesta desena edició portava novetats. S’han creat 3 noves peces que precediran el ball tradicional recuperat el 2007. Aquestes noves peces han estat compostes i arranjades per Agnès Algueró i coreografiades per Àlvar Borrell, director de l’Esbart. Es tracta, concretament, d’un galop d’entrada, una sardana curta i un vals-jota. Veure vídeo del Ball del Xai Be.

GALERIA FOTOGRÀFICA AQUÍ

https://vimeo.com/160512825

La interpretació de les peces anava a càrrec dels Ministrers del Sabre, un grup de més de 10 anys de trajectòria que ja ha visitat Olot en altres ocasions. La dansa, com és habitual, l’oferia els balladors de l’Esbart Olot, però amb ampliació en el nombre de participants o balladors, ja que a les noves coreografies es comptava amb la participació dels alumnes de l’Escola de Dansa de l’Esbart Olot. Els balladors de l’Escola de Dansa lluiran un nou vestuari dissenyat per l’ocasió per Carlota Rodríguez.

L’acte s’iniciava amb l’habitual cercavila pel centre d’Olot dels Bastoners i Grallers d’Olot. Un cop a la Plaça Major, es representarà el Ball del Xai Be, i seguidament es va poder gaudir d’un concert i ball a càrrec també dels Ministrers del Sabre.

https://vimeo.com/160511080

El Ball del Xai Be és, juntament amb la Patum de Berga, una de les danses més antigues de Catalunya. Les primeres referències d’aquesta tradició daten del 1490, i arriben fins als volts de 1850, moment en què va desaparèixer. A més a més del seu treball artístic sobre els escenaris, la voluntat de l’Esbart Olot és dignificar les danses populars característiques de la capital garrotxina, i per això treballa perquè tant el Ball del Xai Be, i més recentment el Ball Pla d’Olot, guanyin pes com a esdeveniments socials.

xai be