Vídeo: Comencen els actes per commemorar els 25 anys de La Punyalada

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest 2014 es compleixen 25 anys del rodatge del film La Punyalada, dirigit per Jordi Grau, basat en la novel·la homònima de Marian Vayreda. Durant tot l’any, des del Museu dels Sants i la Biblioteca Marià Vayreda s’organitzaran una sèrie d’activitats amb motiu d’aquest aniversari.

[vimeo]https://vimeo.com/85914924[/vimeo]

El proper divendres 7 de febrer, a les vuit del vespre, al Museu dels Sants, es presentarà la primera traducció al castellà de la novel·la La Punyalada de Marian Vayreda. En l’acte hi assistiran el director de l’editorial encarregada de publicar la trducció , Max Lacruz; el traductor de la novel·la, Ramon Vilardell, i el professor del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, Lluís Agustí.

Des d’aquest divendres i fins al 31 de març, al mateix Museu dels Sants, es podran veure exposats alguns fragments del manuscrit de la novel·la, correccions de galerades fetes perMarian Vayredai les primeres edicions de l’obra.

D’altra banda, el dissabte 8 de febrer, a les sis de la tarda, a l’Orfeó Popular Olotí, es farà una xerrada en relació als 25 anys del rodatge de La punyalada. La xerrada anirà a càrrec de Mita Casacuberta, professora del Departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Girona, i de Jordi Grau, director del film. Grau parlarà de com va ser el rodatge de La Punyalada, fet ara fa 25 anys a l’Alta Garrotxa. A continuació, es projectarà la pel·lícula.

La Punyalada
L’obra literària La Punyalada, deMarian Vayreda, és sens dubte una novel·la imprescindible de la literatura catalana.
Del text original se n’han fet diferents adaptacions cinematogràfiques i teatrals. En l’apartat de cinema, la primera va ser l’any 1973 sota la direcció de Marc Barberí; se’n va fer una altra el 1975 dirigida per Josep Castanyer la qual es va poder veure dins la sèrie dramàtica Cuentos y leyendas de Televisió Espanyola. Finalment, el 1989, es va enregistrar la versió que es projectarà aquest dissabte a Olot. Pel que fa al teatre, el 2003, amb motiu del centenari de la mort deMarian Vayreda, se’n va presentar una adaptació dirigida per Martí Peraferrer. Deu anys abans s’havia estrenat l’òpera en dos actes, amb llibret de Josep Maria Vaqué i música de Jordi Cos, Jeroni Pagán i Josep Maria Vaqué.

La novel·la i Marian Vayreda:
L’interès per la vida local com a font d’inspiració artística, produeix el quadre de costums. Però la visió crítica de la societat, mitjançant no sols la descripció si no l’anàlisi, condueix els creadors cap a les formes artístiques del realisme. En l’obra deMarian Vayredatrobem exemples d’aquests elements, però encara podem descobrir un altre pas: l’inici de l’elaboració dels elements simbòlics que marcaran de manera predominant l’etapa del modernisme.

L’estètica de Marian Vayreda, doncs, apunta cap a les noves sensibilitats del segle XX, i La punyalada n’és un dels primers exemples.
Allò que fa que Vayreda continuï sent un autor amb ressò en la posteritat és la manera com, gràcies a la seva formació, a la seva participació en l’incipient catalanisme polític i al seu arrelament a la ciutat d’Olot, és capaç de crear una estètica que combina la força del paisatge natural amb l’anàlisi de personatges no ges idealitzats i amb l’observació dels conflictes humans gairebé en estat pur.

Jordi Grau
Jordi Grau, nascut a Barcelona l’any 1930 és un cineasta que va desenvolupar gran part de la seva filmografia entre els anys 1960 i1970. Haetat guionista, actor i director, i ha cultivat diferents tipus de gènere, des del documental fins al cinema fantàstic. La seva voluntat realista està present en totes les seves pel·lícules.