Vídeo: El Festival Sismògraf arriba molt mogut aquest any

Comparteix-ho amb els teus amics:

S’ha presentat l’edició d’aquest 2014 de Sismògraf, el festival que detecta el moviment i que portarà un bon grapat de propostes de dansa a Olot del 24 al 27 d’abril.

https://vimeo.com/88985629

Estrenes, re-estrenes, residències artístiques, creacions especials per al festival, artistes locals i internacionals, formació o el ja habitual itinerari de dansa pel Parc Nou amb la voluntat de forjar un festival de referència en l’àmbit de la dansa que serveixi per apropar la dansa al públic i per promoure entre els programadors d’arreu les propostes artístiques d’aquesta disciplina.

Sismògraf es troba en un any de transició. Canvi d’imatge i una programació lleugerament més complerta i potent que en les últimes edicions, amb la idea de fer del Sismògraf un festival més gran en un futur. Una proposta que encara està per aprovar, però que s’hi està treballant des de la Generalitat, l’Agrupació de Professionals de la Dansa, el Mercat de les Flors i l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot a través del Teatre Principal.

Per aquest 2014, Sismògraf arriba amb una quinzena de propostes de formats diversos. De fet, el festival se centra en el treball del cos i el moviment en un sentit ampli , sense encasellar-se només en la disciplina de la dansa pròpiament dita.

D’altra banda, Sismògraf procura anar més enllà de la mostra d’espectacles de diferents artistes sinó que busca complicitats amb d’altres festivals per generar creacions pròpies, fer residències, organitzar tallers, generar debat i buscar sinergies.

Sismògraf començarà amb Indomador d’Animal Religion, un espectacle que actualment està girant per Catalunya. Hi veurem Introducció a la introducció, de Societat Doctor Alonso, una proposta que ja ha girat fora de l’Estat Espanyol però que arriba aquí amb Sismògraf. Tindrem una cita amb dos grans ballarins del nostre país: Thomas Noone i Toni Mira, que oferiran un solo cadascun. I també veurem Mariantònia Oliver presentant Malmenats.

1401675_639463796098133_1298561544_o

Torna al Sismògraf Tomeu Vergés, olotí resident a França, amb dos performances: Défilée i Que du Bonheur (?). Amb Tomeu Vergés, s’inicia un projecte juntament amb el festival Grec i el TNT de Terrassa, de manera que, cada any, els tres partners acolliran un artista o companyia oferint diferents espectacles en cada festival. La idea és programar a Catalunya una mostra extensa del treball d’un professional de la dansa.

Un altre projecte que va més enllà de la difusió d’un espectacle és el que es fa amb la companyia Carpe Diem/Emmanuel Jouthe i juntament amb el Mercat de les Flors i l’Institut de Teatre. Un coreògraf i dues ballarines faran un taller al Graner (el centre de creació de dansa del Mercat de les Flors) amb ballarins de l’Institut del Teatre. Carpe Diem presentarà en el marc del Sismògraf una proposta amb tres formats: interior (a la Biblioteca), urbà (carrer major) i natural (dins l’itinerari de dansa).

El dissabte a la nit, la plaça de Braus acollirà la més gran de les propostes de Sismògraf: Lazurd, de Senza Tempo. Una peça que ja va tenir una llarga vida i que ara, es re-estrena en el marc del Sismògraf. Molts ballarins i una piscina com a element escenogràfic principal i impactant, que fan d’aquest espectacle una veritable festa de l’aigua.

I el diumenge tindrà lloc un altre dels plats forts del festival: L’itinerari de dansa, que constarà de les propostes de Carpe Diem, Les filles föllen, Big Bouncers i Lautaro Reyes/Camara Lúcida. Totes les peces que es veuran en l’itinerari són peces de creació, produccions especials fetes per Sismògraf. Les Big Bouncers, a més, participen en el projecte Carta verda, que vol emular el concepte de Carta blanca dels teatres, que consisteix en donar un pressupost i un espai i deixar total llibertat als creadors. Carta verda pren el nom per l’entorn i per la relació que sempre ha tingut el Sismògraf amb el paisatge. Durant una setmana, la companyia farà una residència al Parc Nou preparant una peça exclusiva per l’espai i pel festival.

A banda, el divendres 25 d’abril, el Sismògraf proposta una jornada dedicada a la dansa i pensada tant per a professionals, com per educadors com per als espectadors. Una jornada dividida en tres blocs on es tractarà l’educació, la programació i un dinar-debat al voltant de la dansa.

Sismògraf 2013