Vídeo: El grup de culte celta Luar Na Lubre presenta el darrer treball a Banyoles

Comparteix-ho amb els teus amics:

Amb aquest nou treball, la formació gallega celebra trenta anys als escenaris, a través dels quals s’ha convertit en formació de referència en l’àmbit nacional i internacional de la música celta

Banyoles, 19 de febrer de 2016.- Els gallecs Luar Na Lubre presentaran el seu últim disc, Extra Mundi (Warner, 2015), a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles el dissabte 27 de febrer (21 h, 15 €). El treball es presenta en el marc de la gira de celebració del 30è aniversari del grup, gira que tindrà dos únics concerts a Catalunya: a Barcelona, com a cap de cartell del festival Tradicionàrius, i a Banyoles. Després de trenta anys damunt dels escenaris, el conjunt és una referència absoluta, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional, pel que fa a música celta.

IF

Extra Mundi és una expressió llatina que significa món exterior. Així doncs, l’últim disc de Luar Na Lubre pretén acostar-se a un univers conegut per al grup però que no havien explorat fins al moment. Així, transcendeix l’àmbit atlàntic i celta i interpreta clàssics en sis idiomes diferents, en una forma de reconèixer la diversitat, riquesa, germanor i harmonia entre les cultures d’un context ric i plural. Entre els temes que es poden escoltar a Extra Mundi hi ha la tradicional catalana “Rossinyol”, la tradicional basca “Txoria Txori” o “La Molinera”, un clàssic de la tradició castellana.

[youtube id=”762JykulBMU”]

Luar Na Lubre va néixer l’any 1986 a A Coruña, dins el panorama de la música folk i tradicional de Galícia. El projecte es basa en les músiques d’arrel gallega, amb al qual cosa dediquen una atenció especial als cançoners gallecs així com a fer treballs de camp que els donen un coneixement profund de la realitat musical de la regió. Amb aquest eix vertebrador, els gallecs s’han convertit en una formació de culte i de referència que ha dut la seva proposta a Palestina, Canadà, Argentina o Alemanya. L’any 1992 van coincidir amb Mike Oldfield, amb qui va sorgir una amistat que encara perdura i que es va traduir en una versió del músic britànic de “O son do ar”, un dels temes més emblemàtics de la banda.

La formació, que compta amb innombrables premis i reconeixements, ha venut més de 300.000 còpies dels seus treballs, entre els quals destaquen Plenilunio i Cabo do mundo, de cada un dels quals n’ha venut més de 50.000 còpies.

La formació està composta per Bieito Romero (gaites, acordió i viola de roda), Paula Rey (veu), Xulio Varela (bouzouki, veu i percussió), Eduardo Coma (violí), Patxi Bermúdez (bodhran, tambor i djimbek), Pedro Valero (guitarra acústica), Xavier Ferreiro (percussió llatina i efectes) i Xan Cerqueiro (flautes).