VÍDEO: El ple d’Olot aprova per unanimitat deixar de fer el correbou i valida el resultat de la consulta

Comparteix-ho amb els teus amics:

El consistori aprova per unanimitat deixar de fer el correbou

El ple d’Olot ha aprovat per unanimitat, amb els vots de tots els partits CiU, PSC, ERC, CUP i OeC, deixar de fer el correbou durant les Festes del Tura. D’aquesta manera totes les forces polítiques donen per bo el resultat de la consulta que es va fer la primera setmana de juny on hi van participar 5.322 persones, un 18,3% del cens. L’opció de deixar d’organitzar aquest acte es va imposar amb un 60% dels vots. Pel que fa a la segona pregunta de la consulta sobre la variant d’Olot, la CUP s’ha abstingut i OeC hi ha votat en contra perquè no comparteix el model de projecte. La resta de partits polítics han coincidit que, tal i com es preguntava al referèndum no vinculant, es tracta d’una obra “prioritària i urgent”. D’altra banda, el ple també ha aprovat de forma inicial la primera ordenança municipal que regula els clubs socials i associacions de cànnabis després de la moratòria d’un any. Veure vídeo.

https://vimeo.com/171064743

El ple ha començat puntualment a dos quarts de vuit del vespre. Després de tractar diverses qüestions inicials com el rebuig a la violència arran de la mort de la diputada laborista britànica Jo Cox, els grups polítics s’han estès a l’hora de valorar els resultats de la consulta que es va portar a terme durant la primera setmana de juny. En concret, els olotins van votar deixar de tenir correbou. Un 60% de les 5.322 persones que van votar en aquesta consulta no vinculant, (d’un cens de 29.068), van optar per deixar de fer aquest acte. D’altra banda, un 34,6% apostaven per mantenir la tradició mentre que un 5,2% van votar en blanc.

En primer lloc, l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha assenyalat que estava “satisfet i content” de la participació obtinguda i més si ho comparaven amb iniciatives similars que s’han portat a terme en altres viles gironines. Un cop més, el batlle ha assenyalat que volen tirar endavant noves consultes per conèixer de ben a prop l’opinió de la ciutadania. De fet, ja tenen previst realitzar una nova consulta aquesta propera tardor sobre el Firal o, fins i tot, l’equip de govern s’està plantejant preguntar als ciutadans en què volen que el consistori es gasti diners a cada un dels barris que conformen la ciutat. Una proposta que des de fa uns anys es porta fent a Girona.

Durant la seva explicació, Corominas també ha detallat les incidències que es van produir durant la consulta. “N’hi van haver dos de menors i una altra que va tenir més repercussió”, ha assenyalat el batlle. Durant una estona no es va poder votar a través de les tauletes electròniques, un problema que es va solucionar ràpidament; en segon lloc, durant unes hores va caure un servidor impossibilitant exercir el vot i, per últim, va haver-hi veïns que no van rebre el codi que calia per poder exercir el vot a casa seva. “És difícil saber el percentatge real, a quanta gent va afectar-li però hi estem treballant i ho estudiarem; tenim la sensació que no va ser majoritària”, ha comentat l’alcalde.

En total, es van enviar 29.000 sobres i 549 persones es van dirigir als diversos punts instal·lats per reclamar informació sobre com participar a la consulta o traslladar les seves preocupacions i problemes, unes incidències variades. “En general eren persones d’edat avançada però el perfil podem dir que és molt variat, ho tenim tot documentat”, ha assegurat Corominas. D’aquestes, 139 feien referència explícitament a incidències amb la distribució de les cartes. En aquest sentit, el batlle ha comenta que alguns veïns van llançar les cartes pensant que es tractava de propaganda electoral mentre que d’altres no van rebre mai el codi per poder votar.

En aquest sentit, l’alcalde ja ha assegurat que de cara a futurs referèndums milloraran el format de la carta, per fer-lo més entenedor, directe i perquè es pugui reconèixer fàcilment. També tenen previst canviar l’empresa que es va encarregar de la distribució de les cartes casa per casa. “Potser ens haurem de plantejar anar a Correus que tenen una infraestructura més gran; són dos coses en les quals mirarem d’actuar”, ha avançat el batlle.

Després de conèixer el posicionament de les altres forces de l’oposició algunes de les quals han carregat contra les incidències detectades durant el referèndum no vinculant, finalment el ple ha aprovat per unanimitat deixar d’organitzar el correbou i ha validat els resultats de la consulta. Ara, només caldrà la tramitació dels acords presos aquest dijous i, si falta algun pas més (ja sigui aspectes relacionats amb el concurs o la concessió per l’organització del correbou ) ho determinaran els serveis jurídics.

Xoc pel que fa a la variant

Posteriorment, ha estat el torn de votar sobre la segona pregunta de la consulta i que feia referència a la variant. Aquí és on han sorgit les principals diferències, sobretot pel que fa al regidor d’Olot en Comú, Xavier García, que ha criticat la manca d’informació i de coneixement que va haver-hi entorn aquest tema. “No hi va haver un bon debat previ i tampoc comparteixo, tal i com deia la pregunta, que sigui una obra urgent o prioritària”, ha explicat.

Per la seva banda, la CUP i ERC, han criticat que es tractava d’una pregunta “trampa”, que no quedava clar el posicionament i que calia debatre aquest tema a part, amb una consulta única perquè els veïns poguessin dir la seva. “Procurem no tornar a barrejar consultes, fer preguntes més clares, que el debat sigui més llarg sobre les qüestions i que es puguin fer consultes sobre temes més tangibles que no pas la priorització d’un element”, ha comentat Lluís Juncà d’ERC.

Davant d’aquestes crítiques, l’alcalde ha reiterat que van apostar per fer la consulta conjunta per mobilitzar la ciutadania i incrementar la participació. A més, ha comentat que porten 15 anys debatent sobre la variant i ha reclamat a les forces que no “menystinguessin” les capacitats de comprensió lectora dels ciutadans. “Els veïns han donat una lliçó de participació”, ha sentenciat. Finalment, CiU, ERC i PSC han votat en defensa de validar els resultats sobre la variant, OeC hi ha votat en contra i la CUP s’ha abstingut.

Cedida per l'Ajuntament d'Olot El ple d'Olot que s'ha fet aquest dijous 16 de juny al vespre.

Foto: Cedida per l’Ajuntament d’Olot
El ple d’Olot que s’ha fet aquest dijous 16 de juny al vespre.