VÍDEO: El Robolot 2020 comença avui les setmanes temàtiques

Comparteix-ho amb els teus amics:

El certamen de robòtica didàctica es fa en format online a causa del Covid-19 i allarga la seva durada fins el 27 de juny

La 19ena edició del Robolot s’ha hagut de reinventar a causa del Covid-19 i ho ha fet elaborant una edició online sense precedents. El certamen de robòtica didàctica, que es va inaugurar el 9 de maig, s’allargarà fins el 27 de juny omplint així 5 setmanes de contingut. El salt al món digital no ha restat qualitat al certamen, al contrari, tots els experts de Faber que havien de participar en l’edició presencial ho faran igualment en format virtual. És el cas de John Maloney (co-creador d’Scratch i Microblocks, USA), Dan Garcia (professor de Berkeley – BJC), Kathy Giori (de  Mozilla IoT, USA), Jadga Hügle (investigadora Snap!, Alemanya), Tom Lauwers (BirdBrain, Pennsylvania), Juanjo López (desenvolupador Arduinoblocks) o Nina Coll Rovira (mestra d’Educació Primària – Especialista TAC – Citilab), entre d’altres.

Un portal, totes les activitats

La pàgina web robolot.online és la porta d’entrada al Robolot 2020. Des d’allà es pot accedir a tota la informació, activitats, xerrades i tallers. L’objectiu és centralitzar el un sol espai tot el coneixement i contingut que generi l’edició d’enguany. A la web els participants es poden inscriure i realitzar qualsevol de les propostes programades. Aquest format online trenca qualsevol limitació territorial, fent més internacional que mai el certamen. També fa més accessible el coneixement ja que només cal disposar de temps i un ordinador per poder gaudir de les propostes del Robolot online.

Comencen les setmanes temàtiques

Fer un Robolot online ha permès ampliar el nombre de dies del certamen. En concret s’ha estructurat en 5 setmanes temàtiques durant les quals els diferents participants interactuaran de manera online entre ells i amb experts d’arreu del món sobre els temes a compartir i treballar. L’acte d’inauguració es va dur a terme el passat 9 de maig a partir d’un vídeo de presentació en el que intervenen algunes de les moltes persones que fan possible el Robolot online. Aquesta carta de presentació està penjada a la web per tal que tothom que hi accedeixi la pugui veure. El 6 de maig es va començar a posar en marxa la maquinària del Robolot online amb trobades virtuals amb els experts de Faber per tal de deixar a punt les temàtiques i activitats que aniran desgranant els propers dies. Cada setmana, hi haurà un espai de debat temàtic, per compartir experiències, opinions i projectes.

Avui arrenca la setmana Snap! amb la presentació d’Snap 6 a robolot.online. Es farà una presentació oberta a tothom amb els creadors d’Snap Jens Mönig, Bernat Romagosa i Jadga Hügle. Paral·lelament s’oferirà formació a tots els infants i joves que vulguin aprendre aquest sistema de programació.

A partir del 25 de maig s’iniciarà la setmana temàtica de de Microblocks amb xerrades i ponències de diferents experts de Faber.

I l’1 de juny començarà la setmana dedicada a la Impressió 3D. Donada la situació que estem vivint, la temàtica escollida ha estat el Covid-19, proposant així als participants aprendre a elaborar elements com pantalles protectores, salvaorelles, etc. que ajudin al personal sanitari en la lluita contra el virus.

A partir del 8 de juny el Robolot online dedicarà la setmana a Arduinoblocks i a Internet Of Things (IOT). Serà en aquest marc quan es posaran en marxa les 100 estacions de mesura de qualitat de l’aire que s’han anat desenvolupant en diferents centres educatius de Catalunya i que formen part d’un projecte on s’han distribuït estacions a centres de Girona, Barcelona, Lleida i Terres de l’Ebre. L’objectiu del projecte és oferir un material que ajudi als professors a tenir una eina per fer prendre consciència als alumnes de la contaminació de l’aire que respirem i entendre les conseqüències que això comporta a tots els nivells.

Tots els nens i nenes interessats en participar en les setmanes temàtiques del Robolot online només cal que s’inscriguin a través de la pàgina web. Les inscripcions per als reptes Snap! i Scratch s’obriran dimarts 19 de maig i les d’impressió 3D dimecres dia 20. El dijous 21 s’obriran les dels reptes TDR-STEM amb Arduinoblocks.

En aquests moments ja hi ha més de 30 alumnes de 8 a 14 anys que participen al taller online d’impressió 3D. Cada dilluns se’ls presenta una activitat/repte a dur a terme durant aquella setmana i, a través de videotutorials i videoconferències, aprenen a fer-ho. La impressió final del material es fa des de la seu de Innova Didàctic.

Exposició i Cloenda presencial  

Tot el treball que els nens i nenes diguin a terme durant aquestes 5 setmanes s’exposarà públicament el 27 de juny com a cloenda del Robolot 2020. La intenció és poder mostrar els millors dissenys en 3D, així com lliurar els premis, de forma presencial, sempre que la situació sanitària ho permeti. En cas que no sigui possible es faria una exposició sense públic que seria enregistrada per tal d’oferir una  cloenda i una mostra virtual tal i com s’haurà fet amb la resta de contingut i propostes del Robolot online.