Vídeo: Elisabet Canalias i Joan Lluís Albella, nomenats ambaixadors d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Elisabet Canalias (Olot, 1979) i Joan Ll. Albella (Olot, 1982) són, des d’aquest dimarts, dos nous ambaixadors d’Olot. El nomenament ha coincidit amb la seva estada durant uns dies a la ciutat, per passar en família el Nadal a casa. Canalias i Albella han estat rebuts al despatx d’alcaldia, on Josep M. Corominas els ha anunciat amb orgull la seva inclosió en una llista que ja compta amb una dotzena de destacats olotins de diferents àmbits que resideixen habitualment fora de Catalunya.

[vimeo url=”https://vimeo.com/115697918″ width=”560″ height=”315″]

La llista la integren Mn. Joan Soler, missioner a la diòcesi de Dapaong, al Togo; Martí Bassols, catedràtic en Dret Administratiu de la Universitat d’Alcalá de Henares i advocat amb despatx a Madrid; el metge dentista Carles Bosch, especialista en ortodòncia i professor titular al Royal Dental College d’Aarhus (Dinamarca); el músic professional Dani Arbós, que toca el bandoneó a l’Argentina; Èdgar Illas, professor de la Universitat Bloomington d’Indiana, als Estats Units, on dirigeix el programa d’Estudis Catalans; el doctor en Física a Cambridge Pau Figueras; l’investigador biomèdic al departament de Genètica de l’Escola de Medicina de Harvard (Boston) Marc Güell; la conservadora científica a la National Gallery de Dinamarca Anna Vila; la professora de filosofia a la Universitat de Fasfield (Estats Units) Remei Capdevila; i M. Carme Mateu, professora de castellà dels universitaris francesos durant molts anys a Montpeller.

F 4667

Després d’haver estudiat la llicenciatura de matemàtiques a la UPC, a Barcelona, Canalias va fer un doctorat dins el programa de Ciència i Tecnologia Aeroespacial, també a la UPC, en el camp de les matemàtiques aplicades. En concret, una aplicació de la teoria de sistemes dinàmics al disseny de missions espacials que tenen com a òrbita operacional una òrbita entorn dels punts coneguts com de «libració» o «punts de Lagrange» (uns punts d’equilibri del sistema Sol-Terra, que són zones molt estables des del punt de vista tèrmic i de geometria relativa amb la Terra i el Sol que els fan molt bon lloc per als telescopis espacials.

Durant els estudis de doctorat, l’olotina va fer una estada de quatre mesos al centre d’operacions de l’Agència Espacial Europea, que es troba a Darmstadt (Alemanya). Concretament en el departament d’Anàlisi de Missió. Entre el 2007 i el 2009 va gaudir de dos anys de contracte post-doctoral fent disseny de missió i de trajectòria. I un cop esgotat, un any més treballant trajectòries, reconstitució de l’òrbita i actitud de les missions interplanetàries de la ESA que estan en fase d’explotació (és a dir, ja volant i enviant dades), com Venus Express, Mars Express i, en el cas particular de Canalias, de Rosetta.

El setembre de 2010, l’olotina va guanyar una plaça a l’agència espacial francesa, el CNES, a Toulouse, on des d’aleshores ha treballat per missions interplanetàries en diferents estats de desenvolupament, sempre en el camp del disseny de trajectòria. La més coneguda i que l’ha ocupat els últims anys és Rosetta, i més concretament el mòdul d’aterratge Philae, en col•laboració amb l’agència espacial alemanya. Però també, per exemple, Mascot, un petit mòdul que ha d’aterrar sobre un asteroide el 2018 i que acaba de ser llançat a bord de la sonda Japonesa Hayabusa-2.

A més, s’encarrega de donar suport al disseny de missions en fase 0 (és a dir, les fases preliminars d’una missió espacial, on Canalias estudia si és factible des d’un punt de vista de trajectòria, i experts de molts altres camps diferents creen un dossier d’especificacions dels subsistemes i la plataforma, s’identifica si hi ha tecnologies a desenvolupar que poden millorar o fer possible la missió, s’analitza el retorn científic que es podrà aconseguir, quin serà el cost de disseny, de fabricació, d’operacions i explotació, etc).

Més aprop, a Bilbao, Joan Lluís Albella porta cinc anys desenvolupant les tasques de director tècnic de l’Askartza-Claret de Leioa, a Biscaia, i a més és el seleccionador dels combinats absolut, juvenil i cadet d’Euskadi.

Va ser fitxat específicament per fer créixer el planter del club basc, aleshores amb només una cinquantena d’esportistes, i amb l’objectiu de retornar el primer equip a la 1a estatal després d’haver perdut la categoria amb la fugida d’uns quants waterpolistes professionals. I en el seu primer any al club, amb només gent de la casa i amb l’equip novament a 1a per la renúncia d’un altre equip, va aconseguir la gran fita de mantenir la categoria.

Reforçat per aquesta inesperada proesa, Albella va anar consolidant un projecte que avui ja compta amb 120 jugadors i equips a totes les categories, amb un planter enmig d’un oasi basc de referència estatal.

I fruit de la seva impecable trajectòria, el tècnic i exwaterpolista del CN Olot ha estat convidat per la FINA a impartir, del 2 al 8 de desembre, un curs introductori a entrenadors de Bolívia.

Els olotins han rebut de mans de l’alcalde d’Olot Josep M. Corominas una agulla amb l’ala i un llibre de la ciutat, un exemplar del llibre El món ho ha de saber, perquè expliquin arreu el fet català, i han signat el llibre d’honor.

El Consell d’Ambaixadors és, juntament amb el Consell d’Alcaldes i els Consells Ciutadans adscrits a les quatre grans àrees de govern, algunes de les eines que s’han impulsat des de l’Ajuntament per copsar l’opinió i fomentar la participació ciutadana, a més d’haver tirat endavant la reforma del ROM, i d’haver convocat un parell d’audiències públiques.

VÍDEOS RELACIONATS:

[vimeo url=”https://vimeo.com/101809181″ width=”560″ height=”315″]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=W8bVOGN9jSg” width=”560″ height=”315″]

ALGUNS DELS AMBAIXADORS D’OLOT:

Vídeo: Dani Arbòs i Edgar Illas, dos nous ambaixadors d’Olot

Martí Bassols i Carles Bosch, nomenats ambaixadors d’Olot

Vídeo: Pau Figueras i Barnera, nomenat ambaixador d’Olot