Vídeo: Els maoris aterren a l’Ésdansa amb les seves danses guerreres

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Nit Ésdansa d’ahir dimecres va ser molt multitudinària gràcies a la presència del grup de Nova Zelanda que va fer una petita mostra del que es podrà veure al festival.

La nit va començar amb la companyia de francesa “Li Gai Farandoulaire”, on agafats de les mans descobrirem els balls i música de la farandola de la Provença i tradicions com la del Fricotto o la Masurca vingudes directament de Marsella. El plat fort però va ser l’actuació de la companyia de nova Zelanda “Te Whanau a Apanui”, que ens van submergir en una nit de Haka, dansa guerrera maorí. Una demostració ferotge d’orgull que representa la força i unitat d’una tribu. També es va practicar la tècnica de la Pukana, les expressions facials que acompanyen la Haka. Veure vídeo amb entrevistes.

GALERIA FOTOGRÀFICA

Vídeo: Nit Èsdansa 2015 – França i Nova Zelanda
[vimeo url=”https://vimeo.com/136790528″ width=”560″ height=”315″]

Un divendres molt especial al festival Ésdansa

El programa inclou la preestrenad’un espectacle de dansa catalana i la representació d’un ritual maorí

El cartell de demà de l’Ésdansa, el XXXIII Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, inclou dues propostes especialment atractives. D’una banda, la preestrena de la nova producció de l’Esbart Sant Martí de Barcelona i d’altra, la posada en escena, de nit i en un paratge natural, d’un ritual de la cultura maorí.

Camí a la festa

La formació barcelonina ha escollit Ésdansa per presentar el seu nou espectacle, que no estrenarà de manera oficial fins a finals d’any. Amb aquesta actuació, el festival recupera la secció dedicada a les propostes de creació a partirdel llenguatge de la dansa d’arrel tradicional després d’un parèntesi de dos anys. El muntatge es titula Toc d’inici, però per a la preestrena adopta el nom de Camí a la festa.

Dirigit per David Martínez, Camí a la festa té de fil argumental els preparatius i l’ambient que hi ha entre uns balladors abans de representar un espectacle a les festes de la Mercè de Barcelona. En paraules dels responsables de l’esbart, l’espectacle vol mostrar la dansa catalana “com un fet actual i no només com un recordatori de les tradicions”. També vol ser -hi afegeixen- “un reconeixement a les persones amateurs que, en aquests temps de tanta saturació i d’estrès, dediquen una part de la seva vida a una activitat altruista i voluntària, com és el món dels esbarts”.

En aquesta nova producció s’hi combinen fragments de danses populars, com ara de la festa de Pabordes de Sant Joan o un ball de bastons, amb músiques i coreografies contemporànies, tot i que inspirades en les formes tradicionals, recollides del repertori de Txarango, Mirna i Lídia Pujol, entre altres.

L’Esbart Sant Martí compta amb 25 balladors i balladores. Des del 1992 està dirigit per David Martínez. En els darrers anys ha estrenat Pyrene, Cançons d’Ariadna (precisament al Festival de les Preses del 2010), ReVoltai Rosa dels vents. L’estrena absoluta de Camí a la festa (Toc d’inici) està previst per a finals d’aquest any. L’espectacle començarà a les 22 h, al Recinte Ésdansa. L’entrada costa 10 euros.

Al Clot de l’Infern, a mitjanit

La companyia neozelandesa Te Whanau a Apanui oferirà a la mitjanit d’aquest divendres, un cop finalitzat l’espectacle de l’Esbart Sant Martí, un ritual de la cultura maoritanga (o maorí). L’escenari serà el Clot de l’Infern, una clariana del Parc de Pedra Tosca de les Preses on fa cinc anys ja s’hi va representar una cerimònia ancestral, en aquell cas, de l’illa de Taiwan.

El públic es concentrarà al baixador de Codella de la via verda, des d’on el guiaran fins al Clot de l’Infern. Es recomana dur un calçat còmode (cal caminar uns deu minuts) i una llanterna.

Els integrants de Te Whanau a Apanui formen part de la comunitat apanui, que conserven el patrimoni de la cultura indígena maorí, comuna a moltes illes del Pacífic. El grup es va fundar el 1986 a la badia de Plenty, situada a l’illa nord de Nova Zelanda, per iniciativa de quatre líders tribals i des d’aleshores s’ha consolidat com el referent del seu gènere.

Al seu país són els vigents campions de la competició de Kapa Haka, unes coreografies que inclouen el cèlebre i espectacular ball guerrer que ha donat a conèixer a la resta del món la selecció de rugby de Nova Zelanda.L’entrada és gratuïta, però al final de l’espectacle tothom qui vulgui podrà col·laborar amb una aportació voluntària segons el que cregui just.

Parlem de…

La xerrada del cicle Parlem de… corresponent a aquest divendres tindrà precisament de protagonista l’Esbart Sant Martí. El seu director, David Martínez, explicarà el procés creatiu i de producció d’un muntatge com el que es preestrena al festival presenc. L’acte, amb entrada lliure, començarà a les 18.30 h, a l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional.

El cafè d’Ésdansa’t

La programació dels tallers adreçats a la mainada (Petit Ésdansa) i als adults (Ésdansa’T) seguiran aquest divendres. Per als assistents a aquest darrer, en la tertúlia d’El cafè del’Ésdansa’T hi intervindran David Ripoll i Josep Garcia. Començarà a les 16 h a l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional.

VÍDEOS D’AQUEST ÉSDANSA 2015:

Vídeo: Nit Èsdansa 2015 – Ivouchka, Rússia
[vimeo url=”https://vimeo.com/136682955″ width=”560″ height=”315″]

Vídeo: Nit Èsdansa 2015 – Camagua, Cuba
[vimeo url=”https://vimeo.com/136684811″ width=”560″ height=”315″]