VÍDEO ESPECIAL: La comunitat Sikh celebra la seva gran festa a Olot i omple de colors els carrers

Comparteix-ho amb els teus amics:

La comunitat Sikh va celebrar la gran festa del Guru Nanak a Olot

Els carrers del centre d’Olot s’amplien de música i colors, el motiu era per la gran celebració dels membres de la comunitat Sikh celebrava la festa del Guru Nanak, guru fundador de la seva comunitat. Milers de persones iniciaven aquest diumenge una cercavila pel centre d’Olot, amb punt de surtida del seu local de culte al barri del morrot. La gran majoria dels participants anaven amb vistoses vestimentes típiques i tradicionals de la comunitat Sikh. A diverses places i carrers de la ciutat es va habilitar parades de menjar i veure tradicionals perquè la gent els pugui tastar de manera gratuïta.

Els proper diumenge 24 de novembre serà el torn de Barcelona amb una gran festa que reunirà totes les comunitats Sikh d’Europa.

El sikhisme

El sikhisme és una de les religions més joves fundada al Punjab pel primer Gurú Naanak (s. XV). D’un monoteisme estricte, aquest ensenyament és una síntesi del moviment bhakti hindú i del sufisme islàmic que nega l’autoritat dels Veda, aboleix el sacrifici, el sacerdoci i el sistema de castes. Sikh significa deixeble del Déu únic amb un missatge senzill de fraternitat universal basat en una vida de rectitud. L’ensenyament de les escriptures sagrades (el llibre Siri Guru Granth Sahib) és comunicada mitjançant els cants. Els cants amb acompanyament instrumental (ragis) són inspiradors de les escriptures sagrades per obrir el cor. Els himnes del Guru (banis) són recitats en companyia de la congregació espiritual (sangat) especialment al matí. En les festivitats, celebren una cerimònia que culmina amb el Langar: igualitari àpat comunitari vegetarià i gratuït. Per prendre-hi part només es demana un gest simbòlic ritual dels comensals: cobrir-se el cap i descalçar-se. La cerimònia es realitza a terra: en el marc religiós els homes i les dones sikhs mengen separadament per torns. La música instrumental i coral de caire religiós acompanya al Langar abans i després de l’àpat comunitari.

Ha estat sempre la mateixa comunitat Sikh d’Olot la que s’autocompromès any rera altre de forma totalment desinteresada. Per a ells representa força més que la celebració d’un ritual propi. Per a ells significa una manera d’agrair l’acollida d’un país que ja és el seu, de reivindicar-se com a comunitat cultural i religiosa, de tarannà dialogant i treballador. Representa també donar a conèixer una religió i una cultura massa sovint confosa amb d’altres tradicions o, fins i tot, amb una secta. En definitiva, ells ho veuen com a una meravellosa ocasió per donar-se a conèixer, fer nous amics i compartir els seus valors més arrelats amb tots nosaltres. Font: vivariumgerisena.cat