Vídeo: Felip VI avisa que els desacords entre Catalunya i Espanya no es resolen amb “ruptures sentimentals”

Comparteix-ho amb els teus amics:

Felip VI està convençut que el problema d’encaix entre Catalunya i Espanya no es resol amb una “ruptura emocional o sentimental”. Així ho ha explicat en el seu primer discurs de Nadal, emès aquest dimecres. El monarca ha demanat un esforç a “tots” per retrobar allò que uneix el conjunt d’espanyols. En aquest sentit, la Constitució ha de seguir sent “la garantia de convivència democràtica” per afavorir un projecte comú que respecti la “pluralitat” i generi “il·lusió i confiança en el futur”. Un altre dels focus d’atenció era la possible referència a la seva germana Cristina. Sense citar-la a ella ni al seu marit, Felip VI ha reclamat que la corrupció es talli “d’arrel i sense contemplacions”.

“És evident que tots ens necessitem. Formem part d’un tronc comú del que som complementaris els uns dels altres però imprescindibles pel progres de cadascun en particular i de tots en conjunt”, ha expressat el Rei en una referència directa a Catalunya. Una part important del seu primer discurs de Nadal s’ha centrat precisament en les relacions entre Catalunya i Espanya. “No es tracta només d’economia o d’interessos sinó també i, sobretot, de sentiments”, ha afirmat.

“Milions d’espanyols porten, portem, a Catalunya al cor. Com també per a milions de catalans la resta d’espanyols formen part del seu propi ésser. Per això em dol i em preocupa que es puguin produir fractures emocionals, desafectes o topades entre famílies, amics o ciutadans”, ha subratllat. “Ningú en l’Espanya d’avui és adversari de ningú”, ha afegit.

Per a Felip VI, Espanya és una “nació amb força única” gràcies a la suma de les seves diferències, que s’han de “comprendre i respectar”. “Tot el que hem assolit junts neix de la força de la unió. I la força d’aquesta unitat és la que ens permetrà arribar més lluny i millor en un món que no accepta ni la debilitat ni la divisió de les societats i que camina cap a una major integració”, ha ressaltat.

El respecte a la Constitució és, per al monarca, la garantia de “convivència democràtica, ordenada, en pau i llibertat”. Per això, entén que la base que va crear la carta magna el 1978 és sobre la que s’ha de continuar edificant el futur “en comú” dels espanyols. “Els desacords no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals”, ha insistit. “Seguim construint tots junts un projecte que respecti la nostra pluralitat i generi il·lusió i confiança en el futur”, ha reclamat.

Corrupció

Si la referència al procés sobiranista català generava interès abans del discurs, també ho feia la possible al·lusió a la infanta Cristina, que aquesta mateixa setmana ha conegut que haurà de seure al banc dels acusats pel cas Nóos. El rei Felip no ha fet referència directa a la seva germana ni al seu cunyat, Iñaki Urdangarín, però sí ha fet un discurs explícit contra la corrupció. “Pocs temes susciten una opinió tan unànime. Hem de tallar d’arrel i sense contemplacions la corrupció”, ha sentenciat.

El Rei ha celebrat que els responsables d’aquestes conductes irregulars estiguin responent davant la Justícia, fet que demostra “el funcionament del nostre Estat de Dret”. Tot i això, ha reivindicat una “profunda regeneració” de la vida col·lectiva dels espanyols, amb la lluita contra la corrupció com a objectiu “irrenunciable”.

“És necessari evitar que aquestes conductes facin arrels en la nostra societat i es puguin reproduir en el futur. Els ciutadans necessiten estar segurs que el diner públic s’administra per a les finalitats legalment previstes; que no existeixen tractes de favor per ocupar una responsabilitat pública; que desenvolupar un càrrec públic no sigui un mitjà per aprofitar-se o enriquir-se; que no es desacrediti el nostre prestigi i bona imatge al món”, ha assenyalat.

Recuperació econòmica

La situació econòmica continua sent un motiu de preocupació. “Els índex d’atur són encara inacceptables i frustren les expectatives dels nostres joves i de molts més homes i dones que porten temps a l’atur”, ha indicat. Segons el rei Felip, la lluita contra l’atur ha de continuar sent el 2015 la principal “prioritat”.

Les perspectives de l’economia espanyola, però, estan canviant: “les principals magnituds macroeconòmiques estan millorant i hem recuperat el creixement econòmic i la creació d’ocupació”. Dades que fan ser optimista el Rei de cara a la creació el 2015 de llocs de treball, “especialment de qualitat”.

Successió al tron

El primer discurs de Nadal de Felip VI també ha fet referència a l’abdicació del seu pare, el rei Joan Carles, i la successió al tron que es va viure la primavera del 2014. “El passat mes de juny, Espanya es va donar a sí mateixa i al món un exemple de seriositat i dignitat en el desenvolupament del procés d’abdicació del meu pare el rei Joan Carles i de la meva proclamació com a Rei. Tot d’acord amb la Constitució”, ha opinat.

Durant els mesos que han passat des d’aleshores, el nou monarca s’ha sentit “estimat i apreciat” per la ciutadania i creu haver detectat il·lusió “en les mirades i en les paraules” de molta davant del que significa l’inici d’una nova època en la nostra història”.

Felip VI ha felicitat el Nadal en nom seu, del de la Reina i del de les seves dues filles i, després d’un discurs íntegrament en castellà, s’ha acomiadat fent servir els quatre idiomes oficials de l’Estat: “feliz navidad, eguberri on, bon nadal, boas festas”.