VÍDEO i FOTOS: Lluérnia torna a il·luminar la nit olotina amb uns carrers plens de gom a gom

Comparteix-ho amb els teus amics:

Llèrnia torna a emplenar els carrers d’Olot amb més d’una cinquantena de propostes que tenien com a principal element la llum i el foc

GALERIA DE FOTOS AQUÍ

El Lluèrnia d’enguany ha comptat amb unes 50 instal·lacions. Entre les instal·lacions es podien trobar d’artistes, professionals, escoles i entitats d’Olot. La clausura es feia a les 23 h a la plaça Major amb la cremada de la instal·lació que portava per nom “Foguera”.

L’itinerari d’aquest any abraçava la falda del Montsacopa i tot quedava concentrat en el barri vell i les grederes que envolten el volcà. L’hort de la llum, a càrrec de Quim Domene, retornava al seu espai habitual, davant de l’Arxiu Comarcal i sota el títol “Away from home” (lluny de casa) on feia una reflexió, entorn el dramatisme de les migracions i la hipocresia d’Europa. No és l’única instal·lació sobre aquest tema, “Murs” de Martí Albesa i Sara Montesinos recreava una rèplica de la tanca de Melilla que partirà el Firal en dos.

Alguns artistes repetetien, és el cas de Calidós, que l’any passat va instal·lar una peça de llum i música a la Plaça Major i aquest any ocupava la plaça de Braus amb la instal·lació “4891”, o Jordi Hidalgo que amb “La lídia” proposava, justament al costat de la plaça de braus un testimoni antitaurí.

També sp25arquitectura i Atelier4 (Anna Juncà, David Oliva i Elisenda Planas) intervenien amb un infern “Hell, sweet hell” al pati de l’Hospici.

Una de les instal·lacions que any rere any convoca milers d’artistes i visitants és la que presentaven totes les escoles d’infantil i primària d’Olot i rodalies. Inspirada en els versos del poema “La casa que vull” de Joan Salvat Papasseit reproduia un poble sencer en un camp just al començar l’avinguda del Morrot amb el títol “Que es guaiti ciutat”.

Per primera vegada també els IES de la ciutat participaven amb una instal·lació conjunta que sota el nom de “Las Vegas Blv” on es feia una espectacular reflexió, entorn la crisi del comerç i les ciutats.

Com sempre eren de destacar les instal·lacions que proposaven l’AOAPIX, que celebrant l’aniversari proposava “30 al cub” a la plaça Campdenmàs, “Haro” dels diables del Pim pam pum, Foc! Que repetien ubicació en el seu cau i “Cumuluminonimbus” una aèria i sorprenent instal·lació de l’EASD als Claustres del Carme.

Com a espectacle final des del festival ha optat per proposar una actuació conjunta de Jordi NN, un escultor de la fusta valencià que per primera vegada actuarà a la península Ibèrica, amb les Oberdades que es van poder veure l’any passat a Sant Joan les Fonts i la música de Joan Bramon. Jordi NN ha dissenyat una peça tridimensional de nom “Volcà” que està construint en un taller juntament amb experts fusters jubilats i que s’instal·lava i cremava al bell mig de la Plaça Major, a partir de les 11 de la nit. Sota la música de l’olotí Joan Bramon les Oberdades del col·lectiu “Refugis, cabanes i altres construccions efímeres” donaven la seva càrrega de llenya per iniciar la crema.

També a destacar algunes instal·lacions itinerants, a més de la tradicional “On és el drac”, aquest any Taxis a l’Infern, amb uns taxistes peculiars que us portaran fins a l’infern, “Maskarui” del Laboractori Jove de l’EME, i “You are on fire!” de Petra Vlasman.