Vídeo: Ja estàs preparat pel Sismògraf?

Comparteix-ho amb els teus amics:

Sismògraf és un festival que té lloc a Olot, al voltant del Dia Internacional de la Dansa i que es caracteritza per relacionar aquesta disciplina artística amb el paisatge. Un paisatge entès en un sentit ampli: paisatges interiors, paisatges exteriors, paisatges naturals, etc. Així, durant els dies en què tot lloc el festival, la capital de la Garrotxa acull diverses propostes de dansa que, d’una manera o altra, la vinculen amb el paisatge. El mateix nom del festival fa referència a la seva principal característica relacionant-lo directament amb l’indret on té lloc a través de l’activitat sísmica pròpia de la zona de la Garrotxa : Sismògraf, el festival que detecta el moviment. D’altra banda, aquestes són també les idees força del Pla de Cultura d’Olot, que planteja el bionim natura-cultura com a exi central de les polítiques culturals de la ciutat.

Sismògraf 2013

Una altra de les premises del festival és la d’apropar la dansa contemporània al públic fent-la sortir al carrer, amb l’activitat estrella del festival, que és l’Itinerari de dansa i, com és el cas d’aquest 2013, amb un espectacle que utilitza l’humor –From lost to the river-, de Xevi Dorca i Xevi Estrada, una proposta que s’estrenarà al Teatre Principal d’Olot.
Des de Sismògraf també es fa un treball de portes endins relacionat amb el suport a la creació i l’apropament de la dansa als joves i als adolescents. Els projectes que es porten a terme en aquest sentit són:

SUPORT ALS CREADORS

El Teatre Principal d’Olot, fa una tasca d’assessorament als ballarins i coreògrafs locals de tots els estils; col·labora en ocasiona a la producció dels seus espectacles i els facilita les eines per tal de mostrar-los al públic.

LABORATORIS DE CREACIÓ

Són una convocatòria anual que realitza FiraTàrrega amb l’objectiu de fomentar la producció d’espectacles de carrer. El 2013, un dels Laboratoris està dedicat a les arts del moviment i compta amb la coproducció del Graner del Mercat de les Flors i la complicitat del festival Sismògraf d’Olot, el Teatre Municipal de l’Escorxador (Lleida), Trayectos (Zaragossa), el festival Trapezi (Reus) i el festival TNT (Terrassa). Joan Català, escollit per a la realització del Laboratori 2013 presentarà la seva proposta en el marc del Sismògraf.

TOTS DANSEN
Un projecte del Mercat de les Flors, Transversal, Xarxa d’Activitats Culturals, el Teatre Monumental de Mataró, el Teatre Auditori de Granollers / Associació Cultural de Granollers i el Teatre Principal d’Olot, que té per objectiu apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània la públic jove. Tots dansen comença amb una formació al professorat dels centres d’educació secundària a càrrec d’un coreògraf i una formadora. Un curs de vint hores de durada que serveix perquè, després, els propis professors puguin fer un procés de creació coreogràfica amb els seus alumnes, sempre comptat am bel suport artístic d’un coreògraf. El resultat del procés es mostra, al final, al públic. A Olot, serà el dia 19 de maig i es comptarà amb la participació de 117 joves d’ESO dels INS Bosc de la Coma i Garrotxa i de les escoles Petit Plançó i Cor de Maria. A més, el dia 7 de juny, els participants de tots els municipis faran una trobada al Mercat de les Flors. El coreògraf responsable del projecte aquest 2013 és Sebastian Garcia Ferro, amb l’assistència de la coreògrafa i ballarina olotina Esther Aumatell.

LES MALETES DEL DAN DAN DANSA

Ja fa anys que el Teatre Principal d’Olot, a través del festival Sismògraf se suma a aquesta iniciativa del Mercat de les flors que té la voluntat d’apropar la dansa als nens i nenes, dins els centres escolars, d’una forma divertida i didàctica.
La Maleta del Dan Dan Dansa és un recurs educatiu que s’ofereix a les escoles d’Olot i la Garrotxa a través dels Recursos Educatius de l’Institut Municipal d’Educació d’Olot, i tots els mestres interessats la poden demanar. A banda del material físic que es troba dins la maleta per tal de portar a terme les activitats, els mestres reben una formació específica, de la mà dels professionals del Mercat de les Flors, sobre com realitzar els tallers a l’aula. Aquest any gaudiran de la Maleta del Dan Dan Dansa les escoles Lluís Castells de Riudaura, Pla de Dalt, Zer Llierca i Escola Llar, durant els mesos de maig a juny. El suport didàctic de la maleta per als mestres és a càrrec de la coreògrafa olotina Sílvia Brossa.

TROBADA DE L’APdC AMB EL SECTOR PROFESSIONAL A OLOT
Divendres 26 d’abril, 11 h, Teatre Principal d’Olot
Coincidint amb Sismògraf, el divendres 26 d’abril, el Teatre Principal d’Olot Olot serà la seu d’una trobada de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC). La voluntat de l’APdC amb aquesta trobada és apropar-se a la realitat del país, conèixer les seves necessitats i donar a conèixer les línies d’actuació (política cultural, educació, sindical, comunicació,…). A la trobada també es donaran a conèixer documents clau com Junts per la Dansa i l’Estudi de les condicions laborals del sector de la dansa.
Oberta a tots els professionals de la dansa.

sismograf-web