VÍDEO: La consellera de Cultura, Laura Borràs presideix la commemoració del centenari de la Biblioteca Popular d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va presidir aquest dissabte, la commemoració del centenari de la Biblioteca Popular d’Olot, en un acte que es va celebrar a la Biblioteca Marià Vayreda.

 

Aquest disabte es van celebrar els cent anys exactes de la data d’inauguració de la primera Biblioteca Popular d’Olot i es farà una festa d’aniversari a la Biblioteca Marià Vayreda. La consellera de Cultura, Laura Borràs, va presidir un dels actes de celebració junt amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga; el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, l’escriptora Empar Moliner. Carme Simon, directora de la biblioteca conduïa l’acta. Veure vídeo.

L’actual Biblioteca Marià Vayreda és hereva de la biblioteca establerta per la Mancomunitat

El 22 de setembre de 1918 Olot inaugurava la Biblioteca Popular, era una de les quatre primeres biblioteques públiques promogudes per la Mancomunitat de Catalunya, conegudes com les Prínceps. Corresponien a una per província catalana: Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques.

Quatre biblioteques idèntiques amb les mateixes formes, la mateixa decoració, les mateixes mides i totes en entorns naturals apartats dels centres urbans. L’únic dels quatre edificis que encara es conserva és el de Valls. L’arquitecte Lluís Planas va dissenyar l’edifici: un templet de línies neoclàssiques.

A l’interior hi havia quatre grans espais: una sala de lectura, una sala de conferències, un despatx de treball i una zona de serveis amb guarda-roba i lavabo. No hi havia magatzem perquè els llibres es col·locaven a la sala de lectura en lliure accés. La biblioteca s’entenia com un temple de la cultura on tothom hi pugui accedir, tingui l’edat que tingui.

A Olot, les primeres bibliotecàries van ser Dolors Hostalrich i Montserrat Fàbregues. Provenien de l’Escola de Bibliotecàries de la Mancomunitat de Catalunya, d’on en sortia personal femení eficient i altament vocacional.

La Biblioteca Popular d’Olot va donar pas a la Biblioteca Jaume Bofill i Mates, inaugurada el 1968 als mateixos terrenys on hi havia la Biblioteca Popular. Es va enderrocar l’edifici de l’anterior i al seu lloc es va construir una nova biblioteca més gran, amb una sala infantil diferenciada de la sala general, una sala de revistes, un gran magatzem en quatre plantes i una sala d’exposicions.

L’any 1987, l’Ajuntament d’Olot i la Generalitat de Catalunya van fusionar la Biblioteca Municipal ubicada a l’Hospici i la Bofill i Mates a l’Eixample Malagrida. La nova biblioteca passava a anomenar-se Biblioteca Marià Vayreda. Deu anys més tard, el 1997, la Marià Vayreda es traslladava al centre de la ciutat, en l’edifici que havia ocupat l’Ajuntament des de molt antic abans de traslladar-se al Firalet.

Comparteix-ho amb els teus amics: