Vídeo: La Garrotxa rep 13 obres noves del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics:

Amb aquest dipòsit, el Museu de la Garrotxa esdevé un dels referents obligats per a l’estudi de la temàtica paisatgística catalana

De les noves peces que custodiarà a partir d’ara el Museu de la Garrotxa n’hi ha d’artistes que ja formaven part de la seva col·lecció, com és el cas de Joaquim Vayreda, Francesc Vayreda, Rafel Benet, Ramon Martí Alsina, Modest Urgell i Xavier Nogués, que d’aquesta manera estaran més ben representats i contextualitzats amb obres més significatives. Però també n’hi ha d’artistes fins ara no presents. És el cas de Lluís Rigalt o Joaquim Sunyer. Veure vídeo presentació.

[vimeo id=”152125989″]

Aquest nou dipòsit està relacionat amb el projecte de renovació de les sales d’exposició permanent del Museu de la Garrotxa que té l’objectiu d’actualitzar el discurs museològic i aprofundir en l’anàlisi d’alguns aspectes que en l’actual queden poc desenvolupats. Els canvis tindran la història artística de la ciutat i la seva escola d’art com a eix vertebrador, el qual es desenvoluparà en cinc àmbits principals: El tèxtil i l’Escola de Dibuix d’Olot; L’Escola d’Olot, Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix – Paisatgisme a Catalunya als segles XIX i XX; El Modernisme, Miquel Blay i La càrrega de Ramon Casas; El Noucentisme, Josep Clarà i Francesc Vayreda, i Escola Superior del Paisatge i postguerra.

Les obres de Martí Alsina i Lluís Rigalt i la peça L’estiu, de Joaquim Vayreda (fins fa poc exposada a les sales del Museu Nacional) ajudaran a reforçar l’apartat dedicat a l’Escola d’Olot i al paisatgisme. Les de Joaquim Sunyer i Francesc Vayreda, ajudaran a contextualitzar el Noucentisme a nivell de país així com també les d’artistes amics de Francesc Vayreda que van venir a pintar i a passar llargues temporades a Olot: Ignasi Mallol i Rafel Benet. I, l’obra de Xavier Nogués, que va ser professor de l’Escola d’Arts, s’incorporarà a l’apartat Escola Superior del Paisatge i postguerra.

Amb aquest dipòsit, el Museu de la Garrotxa esdevé un dels referents obligats per a l’estudi de la temàtica paisatgística catalana. Al capdavall, la representació de la natura es va convertir en un dels gèneres més conreats pels pintors de la segona meitat del segle xix. Per assolir aquest objectiu ha estat determinant la contribució del Museu Nacional d’Art de Catalunya, dipositari d’una mostra molt rica i variada d’aquest tipus d’expressió creativa.

La renovació completa s’ha de fer realitat durant el segon semestre d’aquest any, però des d’aquest mateix dilluns, l’obra L’estiu de Joaquim Vayreda (1877) ja es pot contemplar a les sales del Museu de la Garrotxa i, a partir del dia 20 de gener, ja es podran veure també algunes obres de Francesc Vayreda i de Xavier Nogués.

Aquesta cessió s’ha fet en el marc de les accions impulsades per la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, que està impulsant una nova política de dipòsits a fi que, amb les seves col·leccions, es pugui enfortir la personalitat i els relats específics dels museus integrants d’aquesta xarxa i ajudar a fer-los més visibles. Les 13 peces del nou dipòsit se sumen a les 19 dipositades l’any 2018 i a les 818 del fons d’escultura de Josep Clarà dipositades l’any 1993.

Font: Olot Cultura