VÍDEO: La pluja fa que el Ball Pla i la sardana “Adéu vila d’Olot” es traslladi a l’Hospici

Comparteix-ho amb els teus amics:

La pluja fa que el Ball Pla i la sardana “Adéu vila d’Olot” es traslladi a l’Hospici.

Una vintena de parelles han tornat a ballar el Ball Pla que enguany i per la pluja es va haver de traslladar a l’Hospici. Veure vídeo.

Una mica d’història del Ball Pla d’Olot

El Ball Pla era un passant de caire senyorial, que va desaparèixer l’any 1978. Era un acte típic de la Festa Major que encara queda guardat a la memòria de molts olotins. Sobretot en els últims anys, anava acompanyat de polèmica degut al seu caràcter elitista.

No obstant, el Ball Pla d’Olot no ha estat sempre com és recordat actualment. Com el seu nom indica, el Ball Pla era en els seus orígens una dansa popular. El Ball Pla era la dansa més característica i representativa de Catalunya i el País Valencià abans que existís la sardana. Extès àmpliament pel territori català, es tenen referències de versions ballades en més d’un centenar de viles diferents. Habitualment cada poble ballava tenia la seva música i coreografia característica, tot i que es mantenen uns elements comuns.

Típicament, un Ball Pla comença amb un passeig d’entrada de les parelles. El Ball Pla d’Olot seguia aquesta costum i començava amb una passejada de les parelles fins a la Plaça Major, lloc on s’efectuava el ball. Probablement la tradició va començar ja al segle XVIII, Amb el pas del temps, els olotins es van anar oblidant de com es ballava i es va decidir deixar de ballar-lo. Es va substituir per l’anomenada “Sardana dels Senyors”, que també va acabar desapareixent: l’any 1915, ara fa 100 anys, es va ballar per última vegada.