Vídeo: La pluja va donar una treva pel ball del Gambeto de Riudaura

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquests cap de setmana, se celebrava la Festa del Roser de Riudaura, entre els diversos actes hi havia el tradicional ball del Gambeto, que la pluja va donar una treva per poder-lo celebrar. Veure vídeo.

GALERIA FOTOGRÀFICA AQUÍ

https://vimeo.com/166725843

Els balladors conserven el vestit antic. Així, és característic dels homes portar gambeto, peça que dóna nom al ball, i barret de copa. Com a detall festiu no els pot mancar un gros cigar. Les dones, faldilles llargues, grans mantons de Manila a les espatlles i caputxa al cap, acompanyant-se amb un ventall.

El Ball del Gambeto és de fàcil execució: en són característic el punteig i el passeig, els rístols, o voltes que l’home fa donar a la dona per sota el seu braç, i el balanceig. Sembla que fins a darreries del segle XIX s’havia acabat amb un ball rodó, finalitzat el qual les balladores cremaven els ciris que fins aquell moment duien a la mà en ballar.

El ball rodó i l’encesa dels ciris es devia substituir pel costum, que encara es conserva, de treure els balladors i balladores a persones del públic.