VÍDEO: La Pollancreda de Sant Privat ja porta el nom de Badia i Margarit

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest dissabte, el poble de Sant Privat d’en Bas retia un afectuós homenatge a Antoni Maria Badia i Margarit.

Imagen

L’acte d’homenatge, que va comptar amb una cinquantena d’assistents, s’emmarca en els actes de l’Any Badia i Margarit. Per aquest motiu, un dels parlaments va anar a càrrec del Dr. Carles Duarte, comissari de l’Any Badia i Margarit, que va posar l’accent en la grandíssima aportació que el filòleg i la seva esposa, Maria Cardús, havien fet a la nostra llengua i que ha arribat fins als nostres dies.

El filòleg i lingüista, que va fer al llarg dels anys una important aportació a la llengua catalana, va començar a estiuejar al poble l’any 1947 fins al final de la seva vida, tal com va relatar durant l’acte el seu fill gran, Antoni Badia i Cardús. A Sant Privat, explicava, hi va trobar refugi, inspiració i amistats que han perdurat al llarg dels anys. Aquells estius començaven després de Sant Joan i s’allargaven passada la Mercè, perquè les escoles a Barcelona no començaven fins el 2 d’octubre.

Per la seva banda, l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, va lloar l’amor que Badia i Margarit va professar sempre per la Vall i va recordar que en aquestes mateixes dates fa cinc anys enrere, es va celebrar un acte de cessió a l’ajuntament de la finca Cal Monjo, propietat fins aleshores de la família Badia i Margarit, on hi va assistir l’actual President de la Generalitat, Quim Torra, en aquell moment com a president d’Òmnium Cultural i el conseller Ferran Mascarell.

La filòloga catalana i nascuda a la Vall, Judit Pujol, que també va parlar, va cloure la seva intervenció recordant unes paraules de Badia i Margarit que deien “Si un dia el català desapareix no serà perquè no s’hagi imposat de parlar el català als castellanoparlants, sinó perquè els catalanoparlants deixaran de parlar la seva llengua. Per tant, tots els catalans tenim la gran responsabilitat i obligació de salvar la nostra llengua. Ja sabem que no es pot demanar que tothom sigui un heroi, però una mica heroi, sí”.

L’acte va comptar amb la música de la formació garrotxina Brunzit que, a més, per acabar va interpretar el ball d’homenatge.

A partir d’ara la Pollancreda de Sant Privat portarà de manera simbòlica el seu nom. Aquesta decisió s’ha pres de manera consensuada amb els veïns per tal de buscar un espai emblemàtic i que també ho fos per a Badia i Margarit.

Info i imatges: Ajunt. Vall d’en Bas