VÍDEO: La relació entre els infants i el poble segons Francesco Tonucci

Comparteix-ho amb els teus amics:

La relació entre els infants i el poble segons Francesco Tonucci

El passat dia 20 d’abril, la Càtedra de Renovació Pedagògica de la Universitat de Girona – Can Trona, conjuntament amb institucions, entitats i organitzacions educatives del país, van portar a terme la conferència “El lloc que ocupen els infants en un poble que vol educar”, de la mà del prestigiós pedagog italià Francesco Tonucci.

Des de la mirada centrada en les necessitats dels infants –i no pas en la dels adults- i des d’una radicalitat pedagògica superadora de visions convencionals desgraciadament massa esteses, el professor Tonucci va reclamar la necessitat que els nens i nenes d’arreu puguin viure una experiència autònoma i pròpia en quants més àmbits millors: a la família, a l’escola, al poble, arreu. Només d’aquesta manera, va dir Tonucci “quan tornen a casa, tenen coses per explicar, tenen temes significatius per compartir, tenen conquestes pròpies de les quals se senten orgullosos i orgulloses”.

Quan Tonucci va parlar de la relació entre els infants i el poble, va defensar que “és del tot innecessari que les nens i els nenes tingui espais propis, pensats artificialment només per a ells. Els infants són mereixedors de, com qualsevol altre habitant, poder fer ús lliurament i amb seguretat de l’espai públic perquè, al seu aire i segons les seves necessitats, pugui organitzar autònomament un dispositiu creatiu del qual se senti orgullós”. El poble (carrers, places, camps, prats, camins i caminets, etc.) han de ser un espai per explorar, un espai ple d’aventura i un espai d’experiències relacionals perquè els infants en facin un aprenentatge lliure i espontani. També ha de ser un espai de transgressió, un espai on aprenguin a escollir, i on es puguin equivocar.

La radicalitat pedagògica de Francesco Tonucci no només emana del seu propi pensament, del què ha investigat des de fa un munt d’anys, dels projectes que ha assessorat sinó també de tractats internacionals com la convenció dels Drets de l’Infant de 1989, forjat en el si de les Nacions Unides. En més d’una ocasió va recordar que si llegim atentament aquest tractat, sabrem que no es desitjable que els infants, a escola, facin els programes establerts per l’administració o el mestre i tindrem més present la importància del joc com element d’aprenentatge.

La sessió va comptar amb el passi d’un vídeo d’infants de la Vall en què contestaven diverses preguntes relacionades amb l’educació. Els comentaris realitzat pels infants foren recollits i interpretats per Tonucci, com també va recollir i respondre les preguntes realitzades pel públic.

Info: Ajunt. Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics: